El vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra (Cs), i el secretari segon de la Mesa del Parlament, David Pérez (PSC), han declarat avui com a testimonis de la Fiscalia en el cas Forcadell. 

Tots dos han refermat la idea davant la jutgessa que les resolucions sobre el procés independentista que es van portar a votació al ple del Parlament no s'havien d'admetre a tràmit perquè el Tribunal Constitucional ho ha prohibit.

Fonts judicials apunten que els dos membres de la Mesa van actuar complint ordres renunciant a fer l'anàlisi a fons i acaten sense tenir en compte el regalment del Parlament ni el dret a la participació política, segons s'extreu de la seva declaració com a testimonis.

És el mateix que van declarar el primer cop que van declarar com a testimonis quan el cas només afectava la presidenta Carme Forcadell. Ara, amb la segona querella i la imputació dels membres de la Mesa que hi van votar a favor, s'ha ampliat el procés i han estat citats de nou.

Espejo-Saavedra al TSJC / acn

La declaració d'Espejo-Saavedra

El vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra (Cs), ha assegurat aquest divendres que el reglament del Parlament "no és una illa jurídica" i per tant està sotmès a la resta d'ordenament jurídic. Així, considera que el reglament no es pot aplicar vulnerant lleis superiors o les resolucions del Tribunal Constitucional (TC). El diputat opina que tots els poders públics estan vinculats per la interpretació que el TC faci de la Constitució espanyola, i per tant no es poden saltar les seves sentències.

Espejo-Saavedra ho ha dit després de declarar com a testimoni davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en la causa que se segueix contra cinc membres sobiranistes de la Mesa: la seva presidenta, Carme Forcadell; el vicepresident primer, Lluís Corominas, i els secretaris Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet.

Saavedra ja havia declarat com a testimoni en la mateixa causa quan s'investigava només a Forcadell per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. Ara ho ha fet per la segona part de la causa, seguida contra els altres quatre membres de la Mesa, per haver permès que es votés una resolució sobre un referèndum unilateral. Segons ell, aquella resolució tractava un tema que estava prohibit pel TC, i per tant no s'hauria d'haver admès a tràmit, ja que les resolucions del TC estan per sobre de qualsevol llei. "La veritat no té cap misteri, coincideix amb el que vaig expressar com a membre de la Mesa", ha exposat.

"La Fiscalia ha fet preguntes en relació amb les reunions de la Mesa i si en la Mesa es va posar de manifest que hi havia resolucions del TC que podien impedir l'admissió a tràmit de les resolucions, i he dit que evidentment que hi havien interlocutòries del TC que al meu parer impedien donar tràmit a les resolucions del debat que parlaven de procés constituent i referèndum unilateral d'independència", ha exposat.

A banda d'aquestes valoracions, Espejo-Saavedra no ha volgut concretar més la seva declaració davant de la magistrada instructora ni les preguntes que li han fet les parts. "Vinc com a testimoni en un procediment i no crec que hagi de valorar com a testimoni el contingut de l'acte processal, vinc a complir la meva obligació", ha justificat.

La declaració de David Pérez

El secretari segon de la Mesa del Parlament, David Pérez (PSC), ha explicat aquest divendres que, segons ell, les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) "obligava" aquest òrgan de la cambra catalana a "impedir o paralitzar" les iniciatives parlamentàries que fessin referència a un referèndum unilateral d'independència, incloses les resolucions del debat de política general del passat 6 d'octubre. "La sentència del TC era claríssima, hi havia resolucions que no es podien aprovar de cap manera, i per això hi vam votar en contra", ha concretat. Per això, ell no va tenir en compte el reglament del Parlament que ho permetia, ja que considera que el TC hi està per sobre.

Després de declarar com a testimoni poc més d'una hora davant de la magistrada del TSJC que instrueix la causa contra els cinc membres sobiranistes de la Mesa del Parlament, i després que ho fes el vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra, Pérez ha explicat als periodistes que considera que la llibertat d'expressió dels diputats segueix "viva", però hi ha "la necessitat òbvia de complir les lleis i resolucions, obligació que tenen tots els polítics". "Hem vingut a dir el que ja hem dit, la nostra posició a la Mesa, i el que hem fet durant tot el procés, i per què hem actuat com hem actuat", ha conclòs, afegint que ha "posat llum sobre el tema". 

Fonts de la defensa han explicat que tant Pérez com Espejo-Saavedra consideren que el mandat del TC s'havia d'aplicar directament i de forma "incondicional", sense tenir en compte el reglament de la Cambra o altres legislacions i drets fonamentals. Per això, consideren que tots dos van "dimitir de la seva funció parlamentària". Les mateixes fonts també han explicat que la Fiscalia ha posat d'exemple algun precedent on la Mesa de la Cambra ha fet una valoració política d'alguna iniciativa parlamentària, per tal de demostrar que aquest òrgan sí que pot discriminar quines iniciatives segueixen el curs parlamentari i quines no més enllà de la seva formalitat.

Els propers a declarar com a testimonis seran el delegat del govern espanyol a Catalunya i exportaveu del PP al Parlament, Enric Millo, i el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, el proper 7 de juliol.