La policia belga buscava el periodista Fayçal Cheffou, empadronat a Brussel·les, des de feia mesos. Expliquen els diaris belgues que l'alcalde de la capital belga, Yvan Mayeur, va denunciar a finals del 2015 que se l'havia vist en diverses ocasions intentant reclutar adeptes a la causa gihadista entre els demandants d'asil al parc Maximilien, on acampen centenars de refugiats esperant poder-se registrar a l'oficina d'estrangeria. La policia el va detenir en diverses ocasions, però només es va interposar contra ell una sanció administrativa. Segons els mateixos diaris, Mayeur havia demanat a la fiscalia i al jutjat que prenguessin mesures penals contra ell, però s'hi van negar al·legant que la petició no era conforme a la llei. L'endemà de la negativa del jutge, l'alcalde va prohibir a Fayçal entrar en aquell parc. 

La família Cheffou ja era coneguda de la policia de Brussel·les. El 2002 el germà gran de Fayçal, Karim, conegut per diversos robatoris, va morir als 23 anys a mans de la policia durant l'assalt a casa seva a Schaerbeek, on la policia va trobar un Kalàixnikov i una bossa plena de granades.

Anys enrere, el 2003, Fayçal ja va estar implicat en reclutament, associació il·lícita i assassinat. Abans de desaparèixer, un dels seus amics va trobar una arma a casa seva i va encanonar un altre amic en broma, però l'arma es va disparar i el va matar d'un tret al cap.

Va ser detingut dijous 24 juntament amb dues persones més, Khalid A. i Mariam A., que a hores d'ara el jutge d'instrucció en matèria antiterrorista ha posat en llibertat, quan estaven tots tres aturats dins d'un cotxe just davant de les oficines de la fiscalia belga. El mateix dia també va ser detingut a la via pública Ali E. i dues persones que estaven sortint del centre de Brussel·les en cotxe.

Després que Cheffou es "negués a cooperar" amb la policia durant l'interrogatori, segons Le Soir, el conductor del taxi que va portar els tres sospitosos a l'aeroport de Zaventem hauria reconegut el periodista com a l'home del barret que acompanyava els dos suïcides, Najim Laachraoui i Ibrahim Al Bakraoui, a la imatge que va captar la càmera de seguretat. De moment, però, el fiscal encara no ho ha confirmat. La policia ha escorcollat casa seva i no ha trobat cap explosiu.

El juliol del 2014, Fayçal Cheffou havia denunciat com a periodista independent al canal de Youtube Les Opprimés el tracte que les autoritats del centre d'internament de refugiats a Steenokkerzeel dispensaven als interns, concretament que els servissin àpats abans del trencament del dejuni del Ramadà.