Amb la borsa mexicana caient un contundent 2,23 % i el pes fregant la barrera de les 20 unitats per dòlar, el Govern ha brandit avui l'espasa de la serenitat davant de l'efecte Trump i va estendre de nou la mà el republicà per empènyer la relació bilateral.

En un missatge als mitjans de comunicació, el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, va explicar que va trucar al mandatari electe dels Estats Units, Donald Trump, i van coincidir a treballar en la "confiança" mútua i un "futur compartit", en el que va qualificar com un "nou capítol" en la relació bilateral.

Va dir que buscarien que els equips d'ambdós es reunissin durant el període de transició per delinear "amb claredat" una nova agenda de treball entre la nació llatinoamericana i el seu veí del nord, un amic i aliat.

"El diàleg per crear acords continua sent el millor camí per a Mèxic", va assegurar Peña Nieto, que va apel·lar a la "unitat" dels mexicans per fer front als reptes.

"Confio que Mèxic i els Estats Units continuaran estrenyent els seus llaços de cooperació i respecte mutu", va apel·lar hores abans per Twitter, donant mostres d'una bona voluntat indispensable davant del seu principal soci comercial i destinatari del 80 % de les exportacions de la nació llatinoamericana.

Des de la Secretaria d'Hisenda i el Banc de Mèxic, el missatge va ser similar, es va assegurar que el país té una "posició de fortalesa" gràcies una estabilitat macroeconòmica, una política fiscal i monetària prudent i un sistema financer "ben capitalitzat".

El titular d'Hisenda, José Antonio Meade, va demanar actuar amb calma i esperar que "aclareixin diferents incògnites".

Tampoc no es va aventurar a baixar les perspectives de creixement econòmic -tal com va advertir l'agència calificadora de riscos Fitch-, i va confiar que les reformes estructurals i el programa econòmic permetran "ancorar" el producte intern brut (PIB), que el Govern mexicà estima entre un 2 i 2,6 % per a aquest any.

No obstant això, aquests missatges van semblar anar en contra de les evidents cares de preocupació -i cansament després d'una llarguíssima nit- de Meade i el governador del banc central, Agustín Carstens, qui fa poc més d'un mes va dir que la victòria de Trump suposaria un huracà "intens" per a Mèxic.

Ambdós van donar a les 7.00 hora local (13.00 GMT) i amb caràcter d'urgència un escarit missatge a mitjans, convocat passada la mitjanit de dimecres.

Una mica més dura es va mostrar la cancellera Claudia Ruiz Massieu, qui va reiterar que Mèxic no pagarà pel mur que Trump vol edificar al llarg dels gairebé 3.200 quilòmetres de frontera comuna, i va prometre protegir els mexicans residents en els Estats Units.

Els polítics de l'oposició mexicana han trucat avui al Govern a assumir una posició "digna" davant dels Estats Units i, en general, van considerar que després del folgat triomf de Trump davant Clinton cal continuar treballant per construir una relació beneficiosa per a ambdues nacions.

Fins i tot l'expresident Vicente Fox (2000-2006) va desitjar que la victòria de Trump permeti a Mèxic obrir "camins de desenvolupament" i va felicitar l'exsecretari d'Hisenda Luis Videgaray per "encertar" en convidar el magnat al país, una decisió que li va costar el càrrec davant del vendaval de crítiques que va aconseguir.

Però davant dels missatges de serenitat, unitat, sobirania i voluntat d'estendre ponts entre ambdues nacions -el comerç de les quals ascendeix a 500.000 milions de dòlars anuals empès pel Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN) en vigor des de 1994- l'última paraula, com sempre, la tenen els mercats.

En l'interbancari el pes va tancar la jornada vorejant en 19,99 unitats per dòlar, una caiguda del 8,52 % davant dimarts, abans de conèixer-se el triomf del republicà.

Dimarts en la nit, quan Trump es va col·locar al capdavant de la contesa, el tipus de canvi va marcar un màxim històric de 20,70 pesos per dòlar. La Borsa Mexicana de Valors (BMV) queia un 2,23 % al terme de sessió, perdent més de 1.000 punts, més del doble dels que va guanyar ahir quan les enquestes vaticinaven un nou govern demòcrata.

Mentrestant, al carrer els mexicans consultats per Efe nedaven entre la consternació, l'enuig i fins i tot cert desconeixement de les causes i conseqüències que poden portar la victòria de Trump. Per la seva part, la premsa -perdedora simbòlica en aquests comicis per desestimar el poder electoral de Trump i no encertar en les seves prediccions- va escollir titulars gens tranquil·litzadors.

"A tremolar!", ha titulat avui el diari Reforma, en tant que altres mitjans parlaven de "Sotrac global" o d'"Incertesa mundial".