Gran Bretanya ha rebutjat la sol·licitud permanent de Grècia per a retornar unes escultures de marbre de 2.500 anys d'antiguitat del Partenó, segons ha informat Reuters.

El govern britànic segueix el model del Senat Espanyol aplicat pel cas de la Dama d'Elx, que romandrà a Madrid i, per tant, no tornarà a la seva població d'origen al País Valencià. En canvi, el criteri per a la Franja és ben diferent. En el cas del Museu de Lleida, les institucions estatals promouen que tots els béns que tenen origen aragonès tornin a aquesta regió.

Johnson declara el seu país com a legítim propietari

Segons ha defensat el primer ministre britànic, Boris Johnson, a un diari grec, Gran Bretanya és el legítim propietari dels marbres del Partenó. 

Des de la independència del 1832, Grècia ha demanat reiteradament la repatriació dels tresors, coneguts a Gran Bretanya com els marbres d’Elgin. El diplomàtic britànic Lord Elgin va retirar les escultures del temple del Partenó a Atenes a principis del segle XIX, quan Grècia estava sota el domini otomà.

Tanmateix, el British Museum de Londres s’ha negat a retornar-les al·legant que van ser adquirides per Elgin en virtut d’un contracte legal amb l’Imperi otomà, de manera que formen part del “patrimoni compartit” de tothom.

En una entrevista al diari Ta Nea publicada divendres, Johnson, ha declarat que, tot i que entén el sentiment de molts grecs sobre el tema, Gran Bretanya té una posició "ferma i de llarga durada" sobre les escultures. "Van ser adquirits legalment per Lord Elgin, d'acord amb les lleis vigents en aquell moment", ha recalcat.

Grècia intensifica la pressió

El govern conservador de Grècia ha intensificat la pressió per a la tornada dels marbres des que va prendre el poder el 2019, una campanya que ha assegurat que s'intensificarà amb la sortida de Gran Bretanya de la Unió Europea.

Per la seva banda, la ministra de Cultura de Grècia, Lina Mendoni, va titllar l'any passat a Elgin de "lladre en sèrie", ja que va utilitzar tàctiques il·legals per prendre els marbres.

L'any 2019, el primer ministre Kyriakos Mitsotakis ha explicat al diari britànic Observer que estaria disposat a prestar artefactes importants a Londres a canvi d’exposar els marbres a Atenes el 2021, quan Grècia compleix el 200 aniversari de l’inici de la seva Guerra d’Independència.

 

Imatge principal, marbres del Partenó / Justin Norris Flickr