El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat aquest dijous que el seu Departament reduirà les ràtios a les aules catalanes a partir del curs que ve. En una roda de premsa des de la seu d’Educació, ha informat que a partir del curs vinent hi haurà un màxim de 25 alumnes per classe a les aules d’Infantil 3. L’objectiu, segons Cambray, és que en la dècada vinent es redueixin les ràtios a tota l’educació obligatòria, i iniciar un camí que acabi amb un nombre màxim de 20 alumnes per classe; a partir aproximadament de l’any 2030. Aquesta reducció de ràtios es produirà, segons ha informat el cap del Departament, “al 99% dels centres públics i al 73% dels centres concertats”. Es tracta, segons el conseller, d’una de les “principals transformacions d’aquesta legislatura i d’un canvi de paradigma que respon a una demanda de fa més de 30 anys”.

El cas és que la natalitat ha disminuït i són menys els alumnes nous que entren al sistema educatiu. Ara bé, Cambray ha volgut deixar clar que aquest no és en cap cas el motiu pel qual es redueixen les ràtios. Ha insistit que el Departament ha fet un esforç incrementant el nombre de grups que hi ha a l’escola catalana. Posem-hi xifres: segons Educació, enguany se sumaran al sistema 3.474 alumnes menys que l’any passat, però a l’escola pública hi haurà 58 grups més i a la concertada 33 menys. Això és el que fa, segons la conselleria, que hi hagi una reducció de les ràtios al sistema educatiu.

RDP ensenyament, conseller d'educació Josep González Cambray - Sergi Alcàzar

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray / Foto: Sergi Alcàzar

Ajuda als alumnes vulnerables

Una de les qüestions en les quals més ha insistit aquest dijous el conseller Cambray és que el seu Departament vol posar fi a la “segregació escolar”. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que hi haurà un repartiment més equitatiu dels alumnes tant en els centres públics com en els concertats. Es farà una reserva de places a cada centre i també una anàlisi de la situació de vulnerabilitat de cada alumne, i es repartiran a les escoles en aquestes places que han estat reservades. 

 

Per altra banda, Cambray també ha informat que el Departament ajudarà econòmicament els alumnes vulnerables que van a l’escola pública i concertada perquè puguin participar en algunes activitats, com per exemple sortides culturals o colònies. Ha detallat que el Departament destinarà 384 euros als alumnes de la pública i 988 euros als de la concertada. Això s’aplicarà també als alumnes de 1r d’ESO, a més dels d’Infantil 3. L’objectiu és anar ampliant cursos a partir de l’any que ve.