Estem acostumats que el cel ens brindi esdeveniments astronòmics sorprenents, però el que es viurà el divendres 27 de juliol serà únic: l'eclipsi lunar més llarg del segle XXI. Un alineament celeste d'una hora i 43 minuts de durada que pintarà la Lluna de tonalitats vermelloses, motiu pel qual el fenomen és  batejat, per molt, com a Lluna de sang.

El moment esperat, l'eclipsi total, tindrà lloc a les 21.30 hores i acabarà a les 23.13 hores. Serà en aquell instant quan els curiosos veuran com la Lluna comença a tenyir-se, entrada a l'ombra terrestre, a partir de les 20.24 hores.

Per què es la Lluna canvia de color?

Durant l'eclipsi, la Lluna no desapareix, sinó que adquireix una tonalitat vermellosa. La raó del canvi de tonalitat és la refracció, l'atmosfera actuarà com una lent que desviarà els raigs solars. Durant aquest moment únic, l'atmosfera filtrarà eficaçment els seus components blaus i deixarà passar només la llum roja. Una llum, reflectida pel satèl·lit, que farà que la Lluna adquireixi per uns moments la resplendor de coure vermellosa.

El color pot variar en funció de la transparència de l'atmosfera terrestre agafant més o menys intensitat. Una gran concentració de pols en suspensió també pot modificar la tonalitat, com ja va passar el 1991 a les Filipines, per un volcà en erupció, en aquell cas l'astre va presentar colors molt vius.

Com a curiositat, hi ha qui sosté que quan la Lluna es tenyeix de vermell —l'anomenada Lluna de sang— és senyal que un gran canvi s'acosta. Altres associen el color vermell de la Lluna amb l'apocalipsi bíblic.

On es pot veure? 

L’eclipsi es podrà observar a tot Catalunya, mirant cap a l'est, per on surt l'astre lunar. La direcció al mar serà la que hauran de tenir en compte els que vulguin gaudir d'aquest únic espectacle. A més, és recomanable estar a prop de la costa o d'espais on hi hagi bona visibilitat, sense serralades a l'est. 

L'eclipsi serà visible a tot l'Estat espanyol i un dels millors indrets per contemplar-lo seran les Illes Balears.

L'eclipsi pas a pas

El que vulguin seguir l'esdeveniment astronòmic han de tenir en compte que l'eclipsi total durarà aproximadament dues hores, mentre que el parcial es podrà allargar una mica més. Aquesta és la seqüència prevista: 

  • 21.06 hores: Sortida de la lluna per l’est/sud-est.

  • 21.30 hores: La lluna queda totalment tapada per l’ombra de la Terra.

  • 23.13 hores: S’acaba l'eclipsi total i comença la part parcial.

  • 00.19 hores: S’acaba l'eclipsi parcial i queda la zona penumbràtica. 
  • 01.28 hores: Fi de l'eclipsi.
Sense protecció 

Mentre que pels eclipsis de Sol els experts recomanen utilitzar proteccions pels ulls, pels eclipsis lunars les prevencions no són necessàries. La llum que projectarà l'astre lunar a la Terra no és perillosa per l'ull humà, per aquest motiu, no hi ha recomanacions especials i és segur gaudir-ne sense proteccions addicionals. 

 

eclipsi de lluna - pixaby

Eclipsi de Lluna total semblant al que es podrà veure el divendres 27 d'abril / Pixaby

Activitats organitzades 

Nombroses activitats s’han organitzat arreu del país per contemplar aquest esdeveniment únic. Una d'elles és la que es durà a terme al Cosmocaixa, el museu de ciència de la Fundació Bancària la Caixa a Barcelona. El centre estarà obert al públic  per seguir l'esdeveniment amb experts i aficionats de l'astrologia, que explicaran els detalls d'aquest fenomen celeste. L'eclipsi es podrà veure a través de telescopis i d'una gran pantalla.

L'associació d'aficionats a l'astronomia Agrupació Astronòmica de Sabadell també ha anunciat tasques divulgatives. Segons informa l'organització a les xarxes socials, es gravaran imatges amb telescopi i s'oferiran en directe a través del seu portal web. A més, conviden els curiosos a acudir a la seu a la ciutat de Sabadell i observar l'esdeveniment natural amb els telescopis que s'hi instal·laran. L'activitat és gratuïta i no cal reserva.

El Parc Astronòmic del Montsec, a cavall entre la Noguera i el Pallars Jussà, també ha organitzat una sessió d'observació amb motiu del moment celeste.

El Cosmocaixa informa, a més, que l'eclipsi pràcticament coincideix amb una posició de Mart molt favorable, el planeta vermell i el Sol se situen en punts oposats del cel. Una alineació que farà que Mart es vegi lleugerament més gros. 

Quin temps farà? 

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la visibilitat en general serà bona amb pocs intervals de núvols i no s'esperen ruixats a aquella hora. A més, pel que fa a la temperatura, farà un ambient calorós sense experimentar canvis significatius en el termòmetre.

meteocat

Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) a la tarda de divendres 27 de juliol de 2018 / Meteocat