L'eclipsi lunar més llarg del segle XXI es podrà observar el divendres 27 des de tot Catalunya, mirant cap a l'est. Segons la NASA, l'eclipsi durarà 1 hora i 42 minuts, de manera que es convertirà en l'eclipsi de lluna més llarg del segle. Començarà a les 21.30 hores i acabarà a les 23.13 hores. La Lluna començarà a eclipsar-se, entrada a l'ombra terrestre, a les 20.24 hores.

Els eclipsis lunars tenen lloc quan el satèl·lit terrestre passa per l'ombra de la Terra, cosa que no succeeix cada mes, perquè l'òrbita de la Lluna està inclinada respecte a la de la Terra-Sol (eclíptica).

A diferència dels eclipsis solars, els lunars són visibles des de qualsevol lloc del món, una vegada que la Lluna és sobre l'horitzó en el moment de l'eclipsi, ha explicat l'Institut d'Astrofísica de les Canàries.

Tot el que necessites saber de l'eclipsi

El 27 de juliol d'aquest any es produirà un eclipsi total de Lluna amb el màxim centrament a l'oceà Índic, segons dades proporcionades per la NASA.

La Lluna començarà a eclipsar-se, entrada a l'ombra terrestre, a les 20.24 hores. Des de l'Àfrica oriental podrà observar-se l'eclipsi del tot i des de Catalunya i l'Europa occidental només podrà observar-se la segona part de l'eclipsi amb la Lluna que sortirà a l'horitzó.

blood moon 2428965

L'eclipsi lunar es podrà observar el 27 de juliol a Catalunya / Pixaby

Durant l'eclipsi, es podrà comprovar que la Lluna no desapareix de la vista, sinó que adquireix una tonalitat vermellosa. L'atmosfera de la Terra, que s'estén uns 80 quilòmetres més enllà del diàmetre del nostre planeta, actua com una lent que desvia la llum del Sol.

Alhora, aquesta lent filtra eficaçment els seus components blaus i deixa passar només la llum roja, que serà reflectida pel satèl·lit. D'aquesta manera, la Lluna adquireix una resplendor de coure o vermellosa.

Després de dos anys sense eclipsis totals de Lluna a Europa, el 27 de juliol es podrà tornar a veure la Lluna vermella. A partir d'aquesta setmana, caldrà esperar uns altres sis mesos per repetir l'experiència, el gener del 2019, comenta l'astrònom de l'IAC, Miquel Serra-Ricart.