Gairebé un 40%. Dues de cada cinc dones joves han patit violències masclistes durant un any, tal com ha revelat l'estudi Violències masclistes en l'etapa juvenil a Catalunya que ha elaborat l'Observatori Català de la Joventut (OJC) amb vuit investigadores. De fet, l'informe presentat aquest dimecres en el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones mostra que "l'edat és un clar factor explicatiu del fenomen i que s'han trobat diferències generacionals molt importants tant en relació amb el perfil com amb la victimització". "Les dones joves són el grup d'edat amb més víctimes, tot i que té unes especificitats que fa que no es visibilitzin ni socialment ni en molts estudis", conclou el document.

Concretament, el 39,4% de les dones joves catalanes d'entre 16 i 29 anys han patit violència masclista sexual o psicològica en el transcurs d'un any. Això és un percentatge de 21,8 punts superior que el que es produeix entre el total de dones (17,6%). "Aquesta dada confirma que les dones joves són les grans víctimes de la violència", han explicat en la presentació de l'estudi.

Violència psicològica

L'informe detalla com les dones més afectades són les que es troben en la situació de no tenir parella, on la probabilitat de patir violència és de 2,45 vegades major entre les noies joves que entre les que tenen de 30 a 49 anys. En cas de no tenir parella però haver-ne tingut en el passat, les joves també són més victimitzades: acumulen un 14,8% de casos en comparació amb el 91,% del total de la mostra. Cal apuntar que la violència psicològica és la que té més prevalença i que les joves són les que han patit més formes de violència, com són el control de les activitats, el vestir o el fet de parlar amb altres homes.

D'altres circumstàncies que poden agreujar la victimització entre les joves són el fet d'estudiar, de treballar, de ser econòmicament dependents o de tenir diversitat funcional, assenyala l'estudi. Així mateix, conclou que per a la joventut hi ha diverses formes de violències masclistes que no es conceben com a tan greus si es comparen en com són percebudes entre altres grups d'edat: "Controlar on, amb qui i què fa a cada moment", "no deixar que parli amb altres homes", "clavar-li una bufetada, un cop, una empenta" o "no deixar que quedi o parli amb amistats o família".

 

L'estudi, que inclou moltes més dades, l'ha elaborat l'Observatori Català de la Joventut (OJC) amb vuit investigadores: Júlia Bolao Alberny, Sílvia Carrillo Gómez, Mireia Duran Brugada, Maria de la Fuente Vázquez, Maria Rodó-Zárate, Claudia Malpica Lander, Natalia Garrido i Nerea Barjola Ramos. 

En la presentació hi ha participat el director general de Joventut, Àlex Sastre, que ha destacat que "les violències masclistes són un fenomen al qual cal posar noms i aportar-hi dades, ja que té unes especificitats concretes que no es fan visibles quan afecten les persones joves". Alhora, ha incidit en la necessitat de "defugir la visió adultocèntrica, promoure actituds de tolerància zero davant la normalització estesa del masclisme i acceptar que s'han de tornar a definir les violències masclistes per tal de reconèixer que ocupen àmbits i espais fora dels atribuïts tradicionalment".

 

Imatge principal: Joves participen en la manifestació feminista del 25-N del 2019 a Tarragona / ACN