La presidenta de la Federació d'Associacions de Dones Rurals (Fademur), Teresa López, ha defensat el paper de la dona per lluitar contra el repte demogràfic. "El primer que hem de fer és que els que hi som ens puguem quedar, sobretot les dones, perquè quan nosaltres marxem els pobles es masculinitzen", ha assenyalat. Així ho ha manifestat aquest dijous durant la inauguració del Segona Trobada Estatal d'Emprenedors Ruraltivity, que se celebra en el CaixaForum de Madrid.

En aquest context, ha criticat l'existència d'una burocràcia normativa "que està pensada per a la ciutat" i que, segons el seu parer, "no pensa al món rural". "Necessitem coordinar l'acció de tots els ministeris, que han d'actuar per fer front al repte demogràfic", ha apuntat. Així mateix, López ha lamentat que "continuen existint massa estereotips" sobre qui són les dones rurals i ha destacat que "el més innovador, el més modern i el més sostenible" que s'està posant en marxa al món rural "l'estan posant en marxa les dones".

"Tenim clar que sense ingressos dignes nosaltres no ens quedarem. Les dones rurals mobilitzeu moltíssim", ha recalcat la presidenta de Fademur, mentre ha ressaltat que a Ruraltivity estan treballant amb 200 emprenedories aquest any "que en la seva immensa majoria estan liderats per dones".

En la mateixa línia, la secretària general per al Repte Demogràfic, Elena Cebrián, ha apostat per dur a terme iniciatives "per unir persones i territoris des del consens amb tots els nivells de l'Administració i enfortint la col·laboració públic i privada". A més, ha indicat que cal reconèixer a aquells que estan "lluitant per mantenir vius els pobles" i ha demanat que "ningú no intenti utilitzar el repte demogràfic com una coartada per limitar drets i avançar en la desigualtat".

"Vosaltres, millor que ningú, sabeu que el camp no es mor i que Espanya no és buida, l'Espanya interior està plena de records, de vivències. Cal reconèixer els qui esteu lluitant per mantenir vius els pobles", ha manifestat Cebrián.