"Les feministes juntes i diverses, lluitem per unes vides dignes per a totes". És un clam que resumeix la manifestació feminista del 8 de març a Barcelona, que ha aplegat unes 40.000 persones segons la Guàrdia Urbana —100.000 segons les organitzadores—, que han reivindicat la diversitat i la lluita pels drets de totes les dones, sense importar l'orientació sexual, la procedència, l'edat, la identitat sexual i les capacitats físiques o neurològiques.

🟣 Vaga del 8 de març, DIRECTE | Manifestació 8M a Barcelona i Dia de la Dona

"Les sordes, les tolides i les neurodivergents" encapçalen la manifestació del 8-M

Una gran pancarta amb el lema de la manifestació, "vaga feminista contra sistema cishetero patriarcal racista i capitalista", ha encapçalat la marxa, que ha començat cap a dos quarts de set a la Gran Via de les Corts Catalanes, a l'altura de la plaça Universitat. La pancarta s'ha deixat caure a terra abans que comencés la marxa per mostrar qui hi havia al darrere. "Hem de fer visibles que som diverses, som les sordes, les tolides i neurodivergents, i anem de la mà a tombar el patriarcat", han reivindicat les organitzadores de l'Assemblea 8-M per presentar un grup de dones en cadira de rodes i amb altres tipus de diversitat funcional. Visibilitzar aquest col·lectiu i denunciar el capacitisme ha estat un dels objectius centrals aquest 8-M. 

Anaya Guerrero, educadora i sexòloga, treballa atenent a persones amb diversitat funcional a l'associació Tandem Team, i ha explicat a El Nacional.cat que en el context d'un model capitalista, "hi ha cossos que no poden produir com els cossos normatius" i per aquest motiu pateixen gruges i discriminacions. Guerrero defensa que si "no s'anomena el capacitisme ens oblidem de les persones amb diversitat funcional, dísques, tolides, esguerrades, i de tots els cossos que no encaixen més enllà dels cososs trans", i que "no es pot parlar de feminismes sense incloure les persones amb diversitat funcional"

Joves i grans reclamen drets i llibertats per a les dones

La marxa, la primera plenament sense cap restricció després de la pandèmia, ha començat amb força i soroll, amb batucades, crits i càntics com "visca, visca, visca, la lluita feminista", "la nit és nostra, cap agressió sense resposta", entre altres. Les manifestants, que eren majoritàriament dones, portaven peces de roba o accessoris liles i cartells amb missatges reivindicatius, que com ve sent habitual en els últims anys, sovint s'han inspirat en la cultura pop, com per exemple, en una de les últimes cançons de Shakira. Així "les dones no ploren, les dones actuen" o "vas creure que em vas ferir i et vas tornar més dura", han estat alguns dels missatges enguany. 

Tanmateix, també hi ha hagut missatges a favor de les dones trans, i l'antiracisme, l'avortament o per reivindicar les cures, entre d'altres. També, missatges d'agraïment i solidaritat. "Lluita encara que no et falti res, perquè a altres els falta de tot", deia la pancarta de l'Olivia, una jove de 15 anys, que ha decidit fer aquest cartell per mostrar la importància de ser sorores amb les dones que tenen menys oportunitats o menys privilegis. Malgrat que la sensació és que en els últims anys s'ha avançat en drets, encara hi ha dones que ho veuen tot negre. "Tot malament", deia el cartell d'una altra manifestant, la Xènia, que explicava que "el masclisme, està present al nostre país i al final del dia s'acumulen un munt de coses petites", ha explicat a ElNacional.cat

dia de la dona 8M / Foto: Eva Parey
Un grup de manifestants ha encès torxes i ha instat a "cremar el sistema". / Foto: Eva Parey

L'anticapitalisme, ben present a la manifestació del 8-M

Un sector de la manifestació, darrere d'una pancarta amb el lema "el feminisme serà anticapitalista o no serà", ha encès torxes amb les quals ha instat a "cremar el sistema". Aquest grup, que ha estat un dels més actius en les proclames, també ha cridat a la vaga general i ha denunciat la vulneració del dret a l'habitatge de moltes dones. "No s'entén, gent sense casa i casa sense gent", han exclamat. 

La manifestació ha anat baixant el ritme a mesura que avançava per Gran Via fins al passeig de Sant Joan, on ha continuat fins a les portes del parc de la Ciutadella. Malgrat les divisions existents al feminisme respecte la prostitució i les dones trans, la marxa ha transcorregut sense incidents i no hi ha hagut cap enfrontament. Al passeig Lluís Companys s'ha llegit el llarg manifest, i l'acte del 8-M ha conclòs definitivament passats dos quarts de deu. "Hem deixat d’estar aïllades i ja no hi ha marxa enrere, si les feministes ens autoorganitzem, som imparables", han asseverat. 

dia de la dona 8M plaça universitat / Foto Eva Parey
La lluita antirracista ha estat central en la manifestació feminista del 8 de març / Foto Eva Parey