Aquest dijous al matí s'ha conegut que una dona ha estat ingressada a l'Hospital Universitari de Donostia per un cas de febre hemorràgica amb símptomes compatibles amb l'Ebola. La pacient, que havia viatjat a la República Centroafricana, estava "estable" i en aïllament a la Unitat d'Alta Seguretat Biològica, destinada a pacients amb malalties infeccioses greus, mentre esperava les proves per confirmar si es tractava d'una infecció pel virus d'Ebola. Finalment, el subdirector mèdic de la OSI Donostialdea de Osakidetza, Xabier Zubeldia, ha afirmat que la pacient pateix una "infecció tropical", però que considera "improbable" que es tracti del virus de l'Ebola o de Marburg.  Zubeldia ha confirmat que la dona no està greu i no hi ha perill per la seva vida. 

Segons ha informat la conselleria de Salut que presideix Gotzone Sagardui a través d'un comunicat, l'equip de professionals havia posat en marxa el protocol sanitari per un cas així "en menys de 24 hores" amb l'objectiu "d'oferir la millor atenció" i garantir el seu "aïllament i seguretat". La dona havia arribat a l'hospital a la matinada. L'Hospital de Donostia és un dels set hospitals espanyols que diposen d'una unitat amb recursos especials d'altra seguretat i aïllament pel tractament d'aquest tipus de malalties. 

Què és l'Ebola i com es transmet?

El virus es transmet per contacte directe amb la sang o altres fluids corporals (femtes, orina, saliva, semen) de persones vives o mortes infectades. A més, la transmissió als humans també pot produir-se pel contacte amb animals vius o morts infectats. Els animals considerats reservori del virus (hoste que l'allotja i que actua com a font d'infecció per a altres animals) són els primats (mones, ximpanzés, orangutans), els antílops i els ratpenats. Això no obstant, la transmissió de persona a persona es considera el principal mecanisme de transmissió, i el risc és major en la fase final de la malaltia.

El període d'incubació pot oscil·lar entre 2 i 21 dies. Les persones poden contagiar el virus des del moment en què comencen a manifestar-se els símptomes de la infecció. El quadre s'inicia de manera brusca amb febre, dolor muscular, debilitat, mal de cap i de coll. Posteriorment, es presenten vòmits, diarrea, alteracions renals i hepàtiques, erupcions cutànies i hemorràgies massives internes i externes. 

No existeix cap tractament específic per a aquesta malaltia. El tractament es limita a donar teràpia de suport, segons la simptomatologia presentada. Hi ha dos tractaments aprovats per al virus de l’Ebola de l’espècie Zaire, però no s’ha avaluat la seva efectivitat per les altres espècies del virus com el Sudan.