Nou cas al jutjat. El titular del jutjat d’instrucció 4 de Mataró investiga dos directors de la residència Ca N’Amell de Premià de Mar per l’elevada mort de gent gran  durant la pandèmia de la Covid-19, el 2020. La  investigació s’ha obert arran de la querella presentada per la fiscalia que acusa els dos directors, un d’ells mèdic, de l’empresa Geriatros SAU, dels delictes d’homicidi imprudent professional greu, lesions per imprudència i tracte degradant. La fiscalia indica que va haver-hi 87 persones mortes en el centre, entre març i maig 2020, a conseqüència de "les negligències comeses i consentides". En concret, detalla que 67 usuaris van morir en el centre, 24 en dispositius sanitaris i un en el seu domicili. Hi ha altres jutjats a Catalunya que investiguen les morts a residències de gent gran, com en el cas de Tremp.

En la querella, comunicada avui, la fiscalia detalla que la Generalitat de Catalunya va intervenir la residència Ca N’Amell el març de 2020 en  comprovar que “no s’havien pres mesures” per evitar contagis entre els residents del centre, que fins al 2017 era gestionat  pel grup internacional Domus VI i davant la manca d’atenció en aquesta residència, on hi havia més de 200 persones i 96 van resultar contagiades.  El Consorci Sanitari del Maresme va assumir la direcció del centre, entre març i abril de 2020, tot i que no es va poder evitar les morts, afirma la fiscalia en la querella.  La Generalitat va sancionar els dos directius a quatre anys sense serveis i a 20.000 euros de multa, i va derivar a la fiscalia el cas per si hi  podia haver responsabilitats penals, que ara s’investigaran. En la querella es fa constar que els residents necessitaven unes atencions mèdiques que el centre no els donava i els faltava plantilla. Fins i tot es relata els casos de 25 persones mortes, i  acusa la direcció  de "la gravetat del patiment gratuït que van provocar als usuaris a causa de la seva desatenció a la qual van ser sotmesos amb consentiment dels querellats", afirma la fiscal en cap de l'àrea de Mataró, Montserrat Poderoso, que signa la querella.

 

Més casos

En relació amb les deficients gestions en residències, la setmana passava van començar a declarar investigats  en un jutjat de Tremp davant la denúncia presentada per la fiscalia de Lleida contra la direcció de la residència Fiella de Tremp pels delictes d'homicidi imprudenttracte degradant i contra la seguretat al treball. Després d'un any d'investigació, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, el ministeri públic considera que hi ha indicis de "disfuncions gravíssimes" que haurien influït de manera decisiva en el brot de covid-19 detectat el novembre de 2020 que va causar la mort de 64 dels 142 residents. La fiscalia apunta concretament a la llavors directora del centre i a la responsable d'higiene sanitària, a qui els atribueix "dèficits organitzatius" que van propiciar el tràgic desenllaç.

La fiscalia va investigar més de 200 casos de residències a Catalunya, per la via civil i penal, per analitzar la seva gestió per la pandèmia. Aquest any, se'n van denunciar una desena a l'àrea de Barcelona per manca d'informació.