El portaveu del papa Francesc, el nord-americà Greg Burke, i la viceportaveu, l'espanyola Paloma García Ovejero, han presentat la seva renúncia al càrrec, ha informat avui la Santa Seu en un comunicat, on es precisa que el pontífex ha acceptat la dimissió.

Al seu lloc la Santa Seu ha designat com a director de la Sala de Premsa del Vaticà "ad interim", provisionalment, a Alessandro Gisotti, fins ara coordinador dels mitjans socials en el Dicasteri per a la Comunicació.

En el breu text difós per la Santa Seu no s'especifica la raó d'aquesta renúncia.

"Autònoma i lliure elecció"

El prefecte de la Secretaria per a la Comunicació del Vaticà, Paolo Ruffini, nomenat el juliol passat, ha apreciat en el comunicat la professionalitat dels portaveus, i ha assegurat que la seva dimissió respon a "una autònoma i lliure elecció".

En aquest sentit ha subratllat que van ser els primers portaveus després de l'inici de la reforma del sistema de la comunicació de la Santa Seu i va agrair el seu "significatiu compromís al camí de reforma", mentre va apostar per un "ràpid canvi de testimoni".

Ruffini va apuntar que el 2019 serà un any "dens" que requereix "un màxim esforç de comunicació", atesa la importància d'algunes de les cites i actes del pontífex.

El 2019, el papa, entre altres esdeveniments, viatjarà a Panamà per participar en la Jornada Mundial de la Joventut, els Emirats Àrabs Units, Bulgària, Macedònia i el Marroc; ha convocat un Sínode sobre l'Amazonia i al febrer mantindrà una trobada amb els presidents de les Conferències Episcopals de tot el món per parlar sobre prevenció d'abusos.

Gisotti es va afegir als agraïments a Burke i García Ovejero, amb qui manté, va dir, "una relació d'estima i amistat".

Burke (Saint Louis, Estats Units, 1959) i García Ovejero (Madrid, 1972) van ser nomenats portaveu i viceportaveu pel papa l'11 de juliol de 2016.

La periodista espanyola va ser la primera dona en accedir al lloc de subdirectora de la Sala de Premsa de la Santa Seu, després d'exercir com a corresponsal de l'emissora COPE (propietat de la Conferència Episcopal Espanyola) a Itàlia i el Vaticà.

Numerari de l'Opus Dei

Burke per la seva part es va llicenciar el 1983 en Ciències Comparades a la novaiorquesa Universitat de Colúmbia, especialitzant-se després en periodisme. En aquells anys es va integrar com a membre numerari de l'Opus Dei.

Va treballar en l'agència United Press International de Chicago, per a l'agència Reuters i per al setmanari Metropolitan, fins que va ser enviat a Roma com a corresponsal de la revista National Catholic Register.

El 1990 va començar a col·laborar amb la revista Time i a partir de 2001 va iniciar a treballar com a corresponsal en Roma per a Fox News.

El 2012 va ser convocat per la Secretaria d'Estat vaticà, a la secció d'Assumptes Generals, com a assessor per a la comunicació i des de desembre de 2015 era subdirector de la Sala de Premsa del Vaticà, com a substitut del pare Ciro Benedettini.