Diego Torres declarant / Foto: Efe

"És la seva firma? Sí". Factura a factura així han estat els dos dies d'interrogatori a l'exsoci d'Iñaki Urdangarín, Diego Torres, en el judici pel cas Nóos. Dos dies i encara no ha acabat. Demà seguirà declarant davant l'advocada del Govern Balear. Durant 48 hores ho ha fet a preguntes del fiscal Pedro Horrach en el que ha estat un teva-meva tens, i de l'advocada de l'Estat, Dolores Ripoll.

La sessió d'aquest dimecres ha arrencat com va acabar la de dimarts, amb un monòleg de Torres de 35 minuts on ha explicat diversos documents per intentar provar l'"absoluta veracitat" dels treballs per al projecte de Jocs Europeus de València, qüestionats ahir pel fiscal Horrach.

Un cop més Diego Torres ha exculpat la infanta Cristina de les presumptes irregularitats. Tot i que ha esquitxat la Casa Reial. Assegura que la germana del Rei mai no va liderar cap projecte de l'entitat i que eren els assessors de la Casa Reial els que supervisaven el que feia el seu exsoci Iñaki Urdangarín, i a més revisaven anualment la tributació fiscal de l'associació.

Durant la segona jornada d'interrogatori ha explicat a les magistrades de l'Audiència de Palma que ni la seva esposa, Ana María Tejeiro, ni la infanta Cristina van liderar cap projecte en l'Institut Nóos, encara que totes dues formaven part de la junta directiva de l'entitat i estan acusades.

La supervisió de la Casa Reial

Torres ha explicat que l'exadvocat de la Casa Reial José Manuel Romero estava preocupat per "l'impacte" que hi pogués haver i que es va anar determinant que Urdangarín havia de deixar Nóos, però que continuaria col·laborant-hi com a assessor. Torres ha defensat la utilitat de la feina que ha fet per l'Institut Nóos i les seves aportacions a la societat, de les quals ha dit sentir-se'n "orgullós", i ha recalcat que la supervisió d'assessors de la Casa Reial era garantia de legalitat.

Segons Torres, el seu cunyat, secretari i gestor fiscal de Nóos, Miguel Tejeiro, es reunia periòdicament amb l'advocat que assessorava el Rei, José Manuel Romero, comte de Fontao, i despatxava amb Federico Rubio Carvajal, "la persona que realitza la declaració d'Hisenda de tots els membres de la família reial".

Ha detallat que aquesta supervisió de la gestió fiscal de l'Instituto Nóos incloïa que s'enviés cada juny a Ros tota la informació tributària de l'empresa perquè la revisés just abans del termini de declaració, així com la celebració de "reunions físiques". Sobre l'advocat del Rei, ha explicat que va ser qui els va proposar crear una fundació perquè Urdangarín pogués seguir vinculat a assumptes esportius després d'obligar-lo a deixar l'Institut Nóos. "Nosaltres -ha afegit- no ho vèiem d'aquesta manera, però si et ve un senyor que és l'advocat del cap de l'Estat i et diu que cal fer-ho així, doncs seguim les seves instruccions".

Esquitxant el Govern Balear

L'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, ha assegurat durant el judici del cas Nóos que el conveni per a la celebració del denominat Illes Balears Forum, per les dues edicions de la qual l'Instituto Nóos va percebre fins a 2,3 milions d'euros públics, "va venir donat per la Fundació Illesport", dependent del Govern balear. "Nosaltres presentem el projecte, però la redacció no la vam fer nosaltres", ha incidit.

El paper de les dones

"Tots en aquesta vida, quan hem hagut de prendre una decisió important, com el vestit que et poses, li ho consultem a la nostra esposa". Així ha respost el vicepresident de l'Institut Nóos, Diego Torres, quan l'advocada de l'Estat li ha preguntat sobre si és veritat que va consultar a la seva esposa, Ana María Tejeiro, quin nom li semblava millor per a la Fundació Esport, Cultura i Integració Social (FDCIS), considerada successora de Nóos.

La família Urdangarín, de públic

Clara i Mikel Urdangarín, els germans de l'exduc de Palma, han assistit avui com a públic a la sala de vistes del judici del cas Nóos. Si la declaració de Torres va com està previst, Iñaki Urdangarín podria declarar aquesta mateixa setmana.

Urdangarín està acusat de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, falsedat, frau, estafa, blanqueig de capitals a més de dos delictes contra Hisenda pels quals la seva dona, la infanta Cristina, està acusada com a cooperadora necessària.

La Fiscalia demana per ell una condemna de 19 anys i mig de presó. Manos Límpias en vol 26 i mig per ell, i 8 per la infanta.