La Guàrdia Civil ha detingut als tres activistes de Futur Vegetal, dues dones i un home, que han provocat a primera hora del matí d'aquest divendres el tancament temporal d'una de les pistes de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas en enganxar les seves mans al paviment per a protestar contra la crisi climàtica i postures insuficients dels partits polítics envers aquesta. Els tres arrestats es troben en les dependències de la Guàrdia Civil de l'aeroport i se'ls atribueixen els delictes de desordres públics, danys —en haver trencat una tanca perimetral— i contra la seguretat aèria, segons ha informat la Comandància de Madrid del cos policial. Passaran a disposició del Jutjat d'Instrucció número 49 de Madrid al llarg d'aquest divendres, una vegada es realitzin les corresponents diligències de recerca.

L'acció de Futur Vegetal ha començat a les sis del matí, quan tres persones han accedit a la zona de pistes trencant una tanca perimetral i dues d'ells s'han enganxat al paviment de la pista 32R. En aquest moment han estat detectats per un treballador d'Aena, que ha avisat a la torre de control de manera immediata, i des d'allí s'ha alertat a la Guàrdia Civil. Els detinguts són les dues activistes que han enganxat les seves mans al sòl de la pista i un home encarregat de gravar l'acció. Els activistes han denunciat a través d'un missatge de Twitter que els agents han expressat comentaris com "jo hauria agafat la radial i us hauria tallat les mans". 

Lamenten les mesures insuficients contra la crisi climàtica

Futur Vegetal, organització a la qual pertanyen els activistes, ha publicat un missatge en les xarxes socials en el qual es veu a dues dones joves assegudes en la pista amb un cartell estès en el sòl que deia "El poble unit funciona sense partits", i amb el qual instaven a lluitar contra la crisi climàtica al marge dels partits polítics i dels resultats del 23-J. Els activistes lamenten que "cap partit" porta mesures "a l'altura de l'amenaça que suposa la crisi climàtica", tot i que admeten que "no tots són iguals", ja que les dretes porten mesures negacionistes del canvi climàtic, i que no es tracta d'una campanya a favor de l'abstenció. 

Sanció de fins a 225.000 euros

Tot i el tancament temporal (d'unes tres hores) de la citada pista, l'activitat del trànsit aeri en l'aeroport no s'ha detingut, ja que els vols han estat desviats a unes altres. Segons la Llei 21/203, de Seguretat Aèria, aquest tipus d'acció representa una infracció contra la seguretat de l'aviació civil que, en funció de les circumstàncies, podria arribar a ser tipificada com de caràcter greu o molt greu, amb sanció administrativa en aquest cas d'entre 45.001 a 225.000 euros, recorda Aena.

L'assot del luxe eivissenc 

El col·lectiu d'activistes ecologistes Futur Vegetal fa setmanes que han anat adquirint ressò en haver protagonitzat un seguit d'accions de protesta contra la contaminació "del luxe" a Eivissa. Primer van tacar amb pintura negra les cireres de l'arxiconeguda discoteca Pacha, i van continuar irrompent en el beach club de luxe Blue Marlin de Cala Jondal amb pancartes de ‘Your luxury, our climate crisis’ (el teu luxe, la nostra crisi climàtica) a fi de denunciar la “incompatibilitat” de sostenir l'estil de vida dels "megarics" amb la crisi climàtica. El divendres va ser el torn d'un jet privat en l'aeroport d'Eivissa i el dissabte les accions van continuar amb el ruixat de pintura a un vehicle de luxe de la firma Lamborghini. L'última acció la van fer diumenge passat, quan van ruixar de pintura el megaiot de luxe d'una multimilionària estatunidenca, l'hereva de Walmart.