Detecten legionel·losi a l'edifici d'emergències 112 de Reus, a tocar de la carretera T-11. Fonts del Departament de Salut han confirmat a l'ACN que s'ha detectat legionel·losi en una analítica de control, però que en cap cas hi ha un brot ni tampoc cap persona afectada.

Amb tot, des de Salut Pública es recomana als treballadors -bombers, policies i serveis d'emergència- que no es dutxin amb aigua calenta dins les instal·lacions, però sí es poden rentar les mans, ja que el bacteri es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols.

El focus, que es va detectar dijous passat 30 de gener, es trobaria en els conductes de les dutxes, a planta zero. A partir d'aquí, es va intervenir amb un tractament de xoc tèrmic i una hipercloració, que dura dos dies. Posteriorment s'efectua una analítica per comprovar si s'ha eliminat. Es preveu retornar a la normalitat en uns dies quan es confirmi a través de les proves que el resultat és negatiu.

Què és la legionel·losi?

La legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria que s’associa habitualment a casos o brots relacionats amb torres de refrigeració, aigua calenta sanitària, banyeres d’hidromassatge, fonts ornamentals, etc. Així, la legionella és un bacteri ambiental que es troba habitualment en les aigües superficials de llacs, rius, estanys, etc. Des d’aquests reservoris naturals, aquest bacteri pot colonitzar els sistemes d’abastament dels nuclis urbans i, a través de la xarxa de distribució de l’aigua, es pot incorporar als sistemes d’aigua sanitària (freda o calenta) o altres sistemes que requereixen aigua per funcionar, i pot trobar unes condicions favorables per multiplicar-se i propagar-se.