"Es tanca l'estació. A partir d'ara la informació la dona Mossos d'Esquadra", aquest ha estat el senyal que ha emès un dels treballadors de l'estació de Sants i amb el qual ha començat el desallotjament de centenars de passatgers que esperaven a les fosques la resposta a dues preguntes: què ha passat i ara què farem? L'escenari que s'han trobat els desallotjats no ha estat gaire millor: busos plens, taxis molt sol·licitats, semàfors que no funcionen i la mateixa manca d'informació. "Està tot parat, la gent no sap què fer, estem incomunicats", explica Ricard Ortiz, que es dirigia a Madrid quan ha començat l'apagada. Com molts altres dels passatgers, manté la calma, però reconeix que la situació genera nerviosisme. 

🔴 Apagada elèctrica a Catalunya i l'Estat, DIRECTE | Què passa?

L'apagada que està afectant tot l'Estat espanyol ha deixat els passatgers de l'estació de Sants en els llimbs. Els que han tingut més sort s'han topat amb l'apagada a l'estació; la resta, ja dins dels trens. Molts passatgers no saben què fer, ni on dirigir-se, ja que molts no són de Barcelona. "Estem buscant com arribar a plaça Catalunya per agafar l'aerobús", lamenta Olga. Ella i el seu marit, Jon, són de Bilbao i han hagut de venir a Catalunya per la mort del seu germà. Es dirigien a l'aeroport del Prat quan tot s'ha quedat a les fosques. Assumeixen que perdran el vol, però volen ser a l'aeroport per poder agafar el següent vol que sigui possible: "Si cal, dormirem allà". "Hem estat altres vegades a Barcelona, però no coneixem prou els busos", explica en Jon. 

Moltes persones s'aboquen als busos i als taxis davant la impossibilitat de fer ús del metro. Tanmateix, és una aventura aconseguir transport en una ciutat on els semàfors no funcionen en bona part dels carrers. En José és taxista i explica a ElNacional.cat que s'ha topat amb l'apagada mentre circulava per la capital catalana: "Hi ha caos, perquè uns van i uns altres venen, i ho anem sortejant com podem", remarca, recordant com li ha costat arribar fins a la plaça de Sants. Aquells que opten pels busos es troben un servei a la vora del col·lapse. Les persones s'estrenyen com poden per entrar als vehicles.  

Dependents de la tecnologia

Ortiz ha arribat a l'estació i ja estava a les fosques i no es podia comunicar amb ningú. "No funciona cap servei, depenem tots dels mòbils, i sense el mòbil no podem fer res: no ens podem moure, no podem trucar als qui necessitem", reflexiona Ortiz, que reconeix que sent inseguretat i pensa en les persones que es poden trobar atrapades als trens o ascensors arreu del país. 

Sense Google Maps, WhatsApp, trucades ni targetes, moltes persones no saben quina ruta han de fer cap al seu destí, com estan els seus éssers estimats i tampoc saben com podran pagar. És el cas de la Sara Cots i la Victòria Morales; totes dues es dirigien a Girona i ara han de canviar de plans. "Entre les dues portem tres euros", comenten amb humor, tot i que apunten que han acabat sortint per la sortida d'emergències. Totes dues descarten inicialment arribar a Girona avui, però tenen amics i coneguts a la capital que les poden acollir. Ara, la seva principal preocupació és el seu company de feina, que s'ha quedat tancat en un tren que sortia poc abans del que elles pensaven agafar. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!