Tres delegades de la UGT i dues d'USTEC s'han tancat aquesta tarda al Departament d'Educació i han anunciat la intenció de passar-hi la nit com a acció de protesta per a reclamar "negociacions reals" per millorar les condicions laborals dels treballadors, tant dels docents laborals com del personal d'administració i serveis (PAS) i del personal d'atenció educativa (PAE). Les representants de la plantilla han pres aquesta decisió després d'una reunió del comitè intercentres, en què els sindicats denuncien que Educació ha mostrat una "manca de voluntat" d'implementar les millores que reclamen. L'acció pretén visualitzar el malestar de les entitats després d'anys de reunions d'aquest tipus sense aconseguir millores reals a causa de la inacció de l'Administració. 

Què reclamen els sindicats? 

La demanda principal dels sindicats fa referència a la reclassificació del personal laboral, per la qual demanen recategoritzar al voltant de 3.000 treballadors PAE a la categoria professional adequada segons la llei. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, explica en declaracions a ElNacional.cat que aquests treballadors, entre els quals s'inclouen educadors d'Educació Especial, integradors socials, tècnics especialistes en educació infantil i fisioterapeutes, "continuen mantenint la classificació del conveni VI, que està completament obsolet" davant la llei educativa vigent. És per això que reclamen que, tot i que encara no s'hagi tirat endavant el conveni VII, s'implementi aquesta reclassificació per llei.  

Una altra de les demandes fa referència a les escoles rurals, en les quals denuncien que el Departament d'Educació contracta Educadores de Llar d'Infants (EDU) com a Tècniques Especialistes d'Educació Infantil (TEEI), d'una categoria professional inferior. En aquest sentit, reclamen el reconeixement de la categoria superior per a totes les TEEI, que implica un sou més alt, i també garantir-los mesures que millorin les seves condicions de treball. 

També exigeixen reconèixer el mes de juliol com un mes de formació per al personal PAE, una mesura que des d'USTEC assenyalen que no suposaria cap despesa per al Departament. "Al personal d'atenció educativa el fan anar fins al 15 de juliol a l'escola quan és personal d'atenció a l'alumnat i al juliol no hi ha alumnat, per tant, és absurd, els fan anar a escombrar classes, ordenar... ", denuncia Segura. Un altre reclam és suprimir definitivament els terços de jornada, que malgrat que es van eliminar per a noves contractacions, encara continuen vigents per al personal que ja treballava en aquest règim. Reclamen convertir la jornada d'aquestes persones a mitja jornada. 

Les dues delegades d'USTEC s'han fet ressò de la situació a través d'un vídeo que han compartit a les xarxes socials, en el qual afirmen que estan "fartes" de l'immobilisme d'Educació. "Si el Departament no es mou, nosaltres tampoc", han afirmat, i han anunciat la intenció de quedar-s'hi fins que escoltin les seves reivindicacions. En aquest sentit, Segura ha assenyalat que esperen algun moviment per part d'Educació per aixecar el tancament, i ha posat com a exemple fer "una petició a Funció Pública perquè implementi la reclassificació, posar una data per a la reconversió dels terços de jornada o suprimir del calendari els dies de treball del juliol del personal PAE i brindar-lo com a mes de formació".  

 

Fonts d'Educació han explicat a l'ACN que el comitè intercentres ha transcorregut "amb cordialitat" i que al final de la reunió un representant sindical ha llegit un manifest, alhora que ha explicitat la voluntat de tancar-se al Departament. La conselleria explica també que als cinc representants sindicals que han manifestat que es quedaran a passar la nit se'ls ha facilitat una sala propera als lavabos. També, afirma la mateixa font, se'ls ha explicat el context de dissolució de la legislatura i l'estat actual de tramitacions amb Economia per aclarir la disponibilitat pressupostària, i se'ls ha emplaçat a una nova reunió quan es tingui més informació sobre aquest aspecte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!