endesa cop25

Aquest any tancarà una dècada amb nivells rècord de temperatures i el 2019 serà, almenys, el segon o tercer més calorós des que hi ha registres, ha dit aquest dimarts el secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), Petteri Taalas, per a qui els esforços per protegir el clima són encara insuficients.

Aquestes temperatures "excepcionals" estan tenint un alt impacte en el clima, ha advertit Taalas durant una roda de premsa a la cimera de canvi climàtic a Madrid (COP25), d'acord amb les dades encara provisionals d'un informe de l'OMM publicat aquest dimarts. El període que inclou els últims cinc anys (2015-2019) també haurà estat el més calorós "gairebé amb tota probabilitat", va afegir l'expert.

Les evidències confirmen que s'està fonent cada vegada més el gel dels pols, estan augmentant les onades de calor i la seva intensitat, les inundacions, els grans incendis, les tempestes i els fenòmens meteorològics extrems a causa dels gasos amb efecte d'hivernacle a causa de l'activitat humana.

Encara que el món "està fent esforços i augmentant la seva ambició" per lluitar contra la crisi climàtica, "no és suficient", ha assegurat Taalas.

El benestar humà, condicionat pel canvi climàtic

En cas de no prendre "mesurades urgents en aquests moments ens enfrontem" a nivells d'augment de la temperatura de més de 3 graus en aquest segle, amb danys molt severs per al benestar humà, ha advertit.

Ha recordat que d'acord amb les seves dades, la temperatura el 2019, amb dades fins a l'octubre va ser 1,1 graus per sobre dels nivells del període preindustrial.

A més les concentracions de diòxid de carboni en l'atmosfera, que és el principal gas causant d'efecte d'hivernacle, van assolir un nivell rècord de 407,8 parts per milió el 2018, i van continuar creixent el 2019. El diòxid de carboni o CO2 roman en l'atmosfera durant segles i fins i tot més temps en el cas dels oceans, ha advertit el responsable de l'OMM.

Els oceans, amb nivells rècord d'acidificació

Així mateix, l'augment del nivell del mar s'ha accelerat des de l'inici dels mesuraments el 1993 a causa del gel que es fon als pols, d'acord a l'informe presentat aquest dimarts. L'oceà està pagant "un preu molt alt" per l'escalfament global: la seva temperatura es troba en nivells rècord i estan augmentant les onades de calor marines amb conseqüències devastadores per als ecosistemes; a més l'acidificació de les seves aigües és en nivells rècord, amb valors un 26% per sobre dels de l'inici de l'era industrial.

Les evidències dels científics es basen en centenars d'informes que estan sent exposades als països per a un diagnòstic objectiu de la situació, però "són els governs els que han d'adoptar mesurades" que mitiguin la situació, ha insistit Taalas.

De fet, ha destacat que alguns són receptius, com Europa que està plantejant "programes ambiciosos" a nivell general i així mateix molts dels seus països de forma individualitzada per ajustar les seves accions en la lluita contra la crisi climàtica tenint en compte la informació científica.

Xile així mateix és un exemple de compromís, ha precisat el responsable de l'OMM aprofitant el marc de la cimera mundial del clima a Madrid que presideix el país andí després de renunciar a la seu de la COP25 a última hora a causa d'una greu crisi interna i disturbis socials.

Podria Espanya tenir un clima com el del Marroc?

En el cas de la Península Ibèrica, de mantenir-se l'actual ritme d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, és molt probable que en aquest segle pogués arribar a donar-se un clima similar al del Marroc i altres països del nord de l'Àfrica, ha explicat per la seva part a Efe, el director de l'àrea de predicció i adaptació climàtica de l'OMM, Maxx Dilley, després de l'acte.

Al seu torn, Taalas ha aprofitat la seva intervenció per valorar "l'ambició" del sector privat que comença a adoptar més compromisos amb el desenvolupament i l'aplicació de solucions innovadores verdes i l'enlairament d'indústries sostenibles en nombrosos llocs; l'impuls dels vehicles elèctrics és només un exemple, ha dit.

"El món s'està movent" però el problema de l'escalfament continua augmentant i el nivell d'ambició per combatre'l "no és suficient" per complir l'establert en l'Acord de París.

En l'esmentat pacte mundial pel clima que serà de plena aplicació el 2020 s'estableix no superar els 2 graus d'escalfament en aquest segle i preferentment mantenir l'augment de la temperatura com a màxim en 1,5 graus, perquè per sobre d'aquests llindars, els danys serien dramàtics per al planeta.