L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, allà on es formen els Mossos d'Esquadra, ha assegut en una mateixa taula de debat el cap dels antiavalots i l'activista David Fernàndez.

En un debat sobre mediació, on tant Fernàndez com els Mossos hi treballen des de fa més de 4 anys, l'exdiputat de la CUP i activista ha assenyalat els responsables polítics del cos com els instigadors d'operacions policials violentes. David Fernández ha assenyalat sobre tot l'exconseller Felip Puig i l'exregidora de Seguretat Ciutadana de Barcelona Assumpta Escarp (que també estava convidada a l'acte però que ha hagut de marxar a Madrid sobtadament). "La cultura política moltes vegades ha estat molt poc democràtica", ha afirmat. En aquest sentit, ha recordat que la neteja dels moviments dels indignats de plaça Catalunya no s'hagués produït sense Felip Puig al capdavant de la Conselleria d'Interior. 

Ha posat en dubte també algunes operacions qualificades d'èxit per la policia i ha valorat la comissió que va eliminar les pilotes de goma com un dels millors moments que va viure com a diputat de la CUP al Parlament.

Fernàndez ha esbossat que la mediació ha aconseguit començar a capgirar la situació i que si fa 4 anys era impossible, era perquè s'intentava resoldre el conflicte en mig del conflicte. "El més inútil és fer sempre el mateix i esperar resultats diferents. Moltes vegades s’ha demanat mediació en mig dels incendis, i és complicat. Els incendis s’apaguen a l’hivern cuidant els boscos. Doncs els conflictes també".

David Fernàndez ha explicat que el "recurs rapidet amb la solució fàcil d’enviar la policia" ha quedat en fals i que "la mediació ha nascut a la intempèrie i a les palpentes", però que els mediadors i els contactes que hi ha en els moviments activistes "avui tenen una credibilitat dubtable, però saps què passarà. Crec que al revés també. I és una bona notícia".

L'activista s'ha mostrat prudent perquè "a vegades hi ha massa soroll i en silenci es treballa bé", ha dit, i ha explicat que "la negociació més dura és amb els teus. Introduir una nova cultura de la pau és necessària, és una aposta i una alternativa necessària, perquè l’alternativa és que tot continuï igual".

Fernàndez ha mostrat el canvi de tarannà que hi ha hagut, també, als Mossos, amb qui s'ha estat treballant els darrers anys. En aquest sentit, les mostres de complicitat han estat evidents a la taula al llarg del col·loqui. "Entre els principis de la mediació hi ha la discreció. Potser alguns companys de la premsa esperaven més", ha dit tancant la seva intervenció.

Els antiavalots admeten errors per primera vegada

Tot allò que sempre s'havia negat des del Departament d'Interior sobre les actuacions polèmiques dels Mossos avui ha caigut pel seu propi pes. El cap de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, Carles Hernández Vilamajor, ha explicat que s'han canviat les tàctiques dels antiavalots davant els errors en els dispositius que hi ha hagut els darrers anys en les manifestacions. 

Hernández ha reconegut que no es feien bé les dispersions quan, per reduir un grup que provocava aldarulls, la intervenció policial acabava vulnerant el dret a manifestar-se de la major part de persones que havien sortit al carrer.

"La Intervenció policial que començava des de darrere generava incertesa, dubtes i queixes. Necessitàvem estratègia i canvis que posessin de manifest més informació, més comunicació i ser més selectius", ha explicat el cap de la BRIMO. I ha exposat molt sintèticament com ho fan ara: "Hem canviat tècniques que ens permeten ser més selectius i més quirúrgics. Responen a fer talls selectius de carrers i entrades en moments determinats. Hem fet un canvi molt important en les tècniques policials".

De la tensió a la relació constructiva

Les jornades sobre mediació feien necessari l'intercanvi d'opinions entre dues figures, que, de fet, fa més de quatre anys que treballen per "girar el transatlàntic", com ha dit el mateix Fernàndez, una situació que l'any 2012 va arribar a nivells màxims de tensió amb el desallotjament de plaça Catalunya dels indignats o el setge al Parlament. 

"Si fa 4 anys ens haguessin dit que això passaria, diria que estaríem vivint a Nàrnia", ha dit David Fernàndez en començar la seva intervenció i agafant el relleu al cap dels antiavalots que també ha admès: "Si ens ho haguessin dit l’any 2013, el senyor David Fernàndez riuria". Carles Hernández Vilamajor, cap de la BRIMO, ha destacat que "és un èxit poder asseure en una taula rodona persones tan diferents" i que ara és possible perquè "el cos mostra la intel·ligència i maduresa de poder seure amb qualsevol persona".