Amb l’objectiu de descarbonitzar els seus processos, Damm impulsa un model energètic que aposta per l’economia circular i l’eficiència energètica a partir de l'ús de fonts d’energia renovable com la fotovoltaica i el biogàs. A través d’un procés biològic, la companyia depura les aigües residuals generades a les seves fàbriques utilitzant bacteris, que converteixen la matèria orgànica present en elles en biogàs, una font d’energia renovable rica en metà que pot ser aprofitada per reduir el consum de combustibles fòssils i millorar l’eficiència del cicle de l’aigua.
Una aposta innovadora i sostenible
L’aposta pel biogàs ja és una realitat a diverses fàbriques de la companyia, això permet a Damm produir avui dia més d’un 7% de la calor que consumeix en els seus centres de cervesa de la península. Aquesta capacitat energètica no només reforça la seva autosuficiència, sinó que també contribueix a l’objectiu de maximitzar l’eficiència dels seus processos des d’una perspectiva econòmica i ambiental. Amb aquestes mesures, la companyia evita l’emissió de 5.000 tones de CO₂ anuals, l’equivalent a retirar de la circulació gairebé 4.000 cotxes de la península durant un any.
A més, a la seva planta de Espinardo (Múrcia), Damm està desenvolupant un projecte innovador amb la instal·lació d’una planta d’upgrading que permetrà transformar el biogàs generat en els seus processos en biometà d’alta qualitat. Aquest procés consisteix a purificar el biogàs mitjançant tecnologies avançades que eliminen impureses com el diòxid de carboni (CO₂) i altres components, incrementant la concentració de metà fins a nivells comparables al gas natural convencional.
Actualment, només existeixen set instal·lacions d’aquest tipus a Espanya, i cap es troba en una fàbrica en actiu, cosa que converteix aquest projecte en una iniciativa pionera en la indústria que permetrà a Damm evitar l’emissió de 1.200 tones de CO₂ l’any, l’equivalent a les emissions generades per 1.000 trajectes d’anada i tornada en avió entre Madrid i Nova York.
Un pas més per un model d'economia circular
Aquesta innovació suposa un pas més dins del model energètic sostenible que Damm ha consolidat en els seus centres de producció, basat en la valorització de recursos propis i en l'aposta per l'economia circular. Sota el lideratge del seu president executiu, Demetrio Carceller Arce, la companyia impulsa una transformació estructural dels seus processos productius amb l'objectiu de minimitzar el seu impacte ambiental i avançar cap a una indústria més eficient, resilient i respectuosa amb l'entorn.
A la fàbrica del Prat de Llobregat (Barcelona), Damm compta amb un sistema de trigeneració que utilitza el biogàs per produir calor, fred i electricitat. La calor s’aprofita internament a la planta i l’excedent d’electricitat pot abocar-se a la xarxa, afavorint així el mix elèctric renovable ibèric.
A la fàbrica del Puig (València), el biogàs també s’empra per a la producció de calor i electricitat, consolidant una estratègia d’eficiència energètica verda que contribueix a la disminució d’emissions i reforça el compromís de Damm amb un model de producció més sostenible.
Més enllà d’aquests centres, Damm també impulsa la producció d’energia renovable a la seva planta de Salem (València) i a Santarém (Portugal), on ha instal·lat sistemes que permeten transformar el biogàs en electricitat. D’aquesta manera, aquestes instal·lacions poden autoabastir les seves depuradores, aprofitant l’energia generada durant el mateix procés de depuració de la planta.