Ja hi ha data de l'inici del curs escolar 2023-2024 a Catalunya, serà el dimecres 6 de setembre i acabarà el 21 de juny per a tots els cursos d'infantil, primària i secundària. Pel que fa a l'FP i el Batxillerat, ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny, l'inici del curs es mantindrà el 12 de setembre i s'acabarà el 18 de juny. La resta d’ensenyaments començaran el 18 de setembre. A diferència d'aquest any, primària i secundària arrencaran el curs alhora, i a primària, el curs començarà a jornada completa, i per tant les tardes deixaran de ser de lleure i tornaran a ser lectives, tal com va avançar el Departament d'Educació. 

El Departament d'Educació ho ha comunicat als centres a través d'una carta que han rebut aquest dijous. I el conseller, Josep González-Cambray, compareixerà aquest matí per concretar-ho així com explicar més detalls del curs escolar vinent. El curs passat va començar el dilluns dia 5 per a infantil i primària i el dia 7 per a l’ESO, però enguany s’ha unificat tot en una mateixa data. 

Igualtat d'oportunitats

En la seva carta, Cambray apunta que la concreció del calendari escolar ha estat “fruit d’un procés de diàleg obert” amb representants de tota la comunitat educativa, i cita l’avaluació de l’avançament d’aquest curs, el debat al Consell Escolar i el procés de treball amb la Junta Central de Direccions. El conseller defensa que començar la primera setmana de setembre és una bona mesura per a l’alumnat, especialment per al més vulnerable, “ja que redueix la desconnexió a l’estiu i garanteix la igualtat d’oportunitats”.

En l'escrit, el conseller també apunta que "per millorar la qualitat de l’educació i de la tasca docent", les tardes del mes de setembre també seran lectives. L’ordre de calendari detallarà la resta d’informacions relatives al curs 2023-2024, després que se n’hagi fet la tramitació preceptiva a la mesa sindical i al Consell Escolar. A partir de la data d'inici de curs s'haurà de definir com queda el calendari definitiu i com s'estableixen els dies de lliure disposició, que aquest curs ja ha guanyat un dia, ampliant així fins a quatre els festius que tenen els centres. 

Precisament, el calendari ha estat una de les batalles principals entre sindicats i el Departament des de l'inici del curs passat, que els ha portat a convocar diverses manifestacions per expressar la seva postura contrària al conseller Cambray. Està previst que el conseller i els sindicats es reuneixin aquest divendres en la mesa sectorial. De moment, la primera reacció del sindicat majoritari, USTEC, ha estat ocupar la seu del Departament d'Educació coincidint amb la roda de premsa de Cambray.