Un grup de víctimes de l'oli de colza s'ha tancat aquest matí al museu del Prado, a Madrid, i ha amenaçat al govern espanyol amb retransmetre en directe la seva mort si no atenien les seves demandes. Aquestes imatges tan impactants posen en evidència que els afectats per aquella crisi segueixen patint l'oblit i la ignorància de les autoritats. Què va passar?

 

La crisi de l'oli de colza

L'any 1981 es va produir una intoxicació massiva per aquest oli a Espanya que va suposar un abans i un després en la història de la seguretat alimentària. El descontrol que aleshores tenia l'Estat -que s'acabava d'endinsar en la democràcia- sobre els productes de consum va fer que es comercialitzés oli de colza que contenia substàncies tòxiques com l'anilina. Aquest oli, d'ús industrial, va arribar als ciutadans en garrafes de plàstic, de manera fraudulenta i a través de parades ambulants.

Aceite de colza - Efe

La Guàrdia Urbana de Barcelona troba un magatzem clandestí d'oli de colza / EFE

Al principi, el caos i la incertesa era absoluta. Els hospitals s'omplien de gent amb els mateixos símptomes i Sanitat ho anava atribuint a diferents malalties: primer, a "la malaltia del legionari"; després, a una pneumònia atípica. I no va ser fins setmanes després que es va descobrir que era l'oli enverinat.

En total, va matar més de 3.000 persones i avui en dia hi ha més de 15.000 ciutadans que encara en viuen els efectes.

Els responsables

Aquest oli desnaturalitzat s'havia permès per protegir la producció de l'oli d'oliva espanyol davant les importacions de comestibles de la colza més barates de França. Llavors, l'Estat va autoritzar que es pogués afegir l'anilina als olis alimentaris per desnaturalitzar-los i fer-los servir a la indústria, però aquest oli va arribar a la població.

Per això, després de diversos judicis que es van allargar anys, la justícia va acabar condemnat alguns empresaris. Tot i això, molts no van acabar rebent mai el càstig, ja que el jutge va arribar a la conclusió que "no tenien la intenció de causar morts" i, per tant, no va tipificar els fets com a delictes d'homicidis ni lesions.

Juicio Aceite de colza - Efe

Ernest Lluch, l'aleshores ministre de Sanitat, en el judici / EFE

També es va condemnar l'Estat per suposades negligències dels seus funcionaris. D'aquesta manera, l'administració va ser declarada responsable civil subsidiària i va ser obligada a indemnitzar els afectats.

Milers d'afectats, oblidats

Actualment, encara hi ha milers d'afectats que encara en viuen les conseqüències i que reivindiquen que la seva malaltia ha caigut en l'oblit. Les víctimes de la síndrome de l'Oli Tòxic (SAT) pateixen una malaltia crònica que condiciona totalment la seva qualitat de vida i reclamen una major atenció social. També reclamen que s'investigui més la malaltia i que es doni el suport que cal als afectats i els seus familiars.

Aceite de colza - Efe

Una manifestació dels afectats per l'oli de colza / EFE