El mar Menor ha entrat en crisi. Els episodis de morts massives de peixos i mol·luscs per anòxia en els últims 10 dies, han fet notar l'empipada dels veïns de la zona de Múrica. L'excés de nitrats abocats al mar ha deixat més de 5.000 quilograms de peixos i mol·luscs morts, segons dades de la Conselleria murciana de Medi Ambient.

Aquesta zona ja va patir una crisi similar l'any 2019, on es van retirar uns 3.000 quilos de peixos, crustacis i mol·luscs. També va haver-hi una proliferació massiva d'algues l'any 2016, coneguda com 'la sopa verda'. L'anòxia, que és la mort dels peixos per falta d'oxigen, és provocada per l'excés de nitrats i un enriquiment excessiu de nutrients, provocada per l'agricultura intensiva que rodeja la zona.

El model d'agricultura, el principal problema

Al mar Menor hi cauen 5.000 quilograms de nitrats al dia per la rambla de l'Albujón i 30 milions de litres d'aigua dolça, ja que els agricultors l'utilitzen com abocador dels fertilitzants que s'utilitzen per a l'agricultura. La calor també és un element a tenir en compte a l'hora de buscar el perquè de les morts dels peixos, crustacis i mol·luscs, ja que barrejat amb els nivells de nitrats i d'aigua dolça pot provocar estrès als peixos.

El govern murcià va presentar una denúncia perquè s'investigui a la ministra de Transició Ecològica per "la seva inacció i falta de mesures". A més, segons el líder del Partit Popular, Pablo Casado, qui té la competència per evitar l'abocament al mar Menor és el govern central, i no el govern regional de Múrcia, que també ha tancat algunes platges per evitar el bany.

Picabaralla política

D'altra banda, l'executiu espanyol creu que qui té les competències és el govern murcià, presidit pel popular Fernando López Miras. En la mateixa línia es posiciona l'Asociación de Naturalistas del Sureste (ANSE) que lamenta que el govern de Múrcia "renunciï a la seva responsabilitat i anunciï una denúncia contra la ministra Teresa Ribera, en lloc de buscar mesures de coordinació i col·laboració per aconseguir l'ajuda de l'Estat, i també de la Unió Europea, en la solució d'un problema ambiental derivat de la no aplicació de les competències autonòmiques de medi ambient durant diverses dècades".

ANSE també preveu més peixos morts a les platges del mar Menor, ja que se segueixen tirant grans quantitats d'aigua de drenatge dels cultius intensius del Campo de Cartagena carregades de nitrats. Dimecres vinent, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, té previst visitar la zona i reunir-se amb el president de la Comunitat Murciana, Fernando López Miras, i algunes associacions ecologistes.

 

Imatge principal: Les platges del mar Menor plenes de peixos morts / Efe.