Hem deixat enrere l’any 2022, un any marcat per moltes coses, entre d’altres, a Catalunya, pels 42 crims que s’han registrat durant aquest 365 dies que s’ha allargat l’any que ha precedit el que avui arrenca. Per posar una mica d’endreça, ElNacional.cat, com ja vam fer amb els crims de 2021, repassem tots els crims de Catalunya en un particular i macabre llistat de tots els homicidis i assassinats coneguts a casa nostra aquest 2022. D'aquests, catorze s'han registrat a Barcelona i a l'àrea metropolitana de la capital. Comparat amb 2021, aquest any han assassinat deu persones menys a Catalunya. Llavors, el primer any de reobertura postcoronavirus, es van assassinar 51 persones. L’any 2020 es van registrar 47 crims. En canvi, l’any 2019 van ser mortes de manera violenta 63 persones a Catalunya. L’any 2018 van ser 44 les persones assassinades, per tant, ara per ara, i segons les dades conegudes, els xifres de crims han baixat en relació abans de la pandèmia, tot i ser encara una xifra molt elevada per la població que viu a Catalunya.

Set assassinats masclistes a Catalunya el 2022

Aquest 2022 a Catalunya sis homes han matat les seves parelles o exparelles en cruels assassinats. A Barcelona, Lloret de Mar, Campdevànol, Lleida i Santa Perpètua de la Mogoda. En el cas de Lloret de Mar, a la Selva, el mes d’abril, un home de nacionalitat russa va assassinar, presumptament, la seva parella i la seva filla, una noia de 18 anys. Després es va suïcidar. A Campdevànol, al Ripollès, un home va torturar i matar la seva parella, una noia de 21 anys. En total s’han registrat set víctimes mortals de la xacra de la violència masclista a Catalunya aquest 2022.

Els 12 crims per resoldre a Catalunya de 2022

La majoria dels crims registrats a Catalunya aquest 2022 els han pogut resoldre els Mossos d’Esquadra just en el mateix moment, detenint l’autor i únic responsable, o dies més tard després d’investigacions més o menys llargues. Tot i això, segons les dades consultades per ElNacional.cat, n’hi ha onze que encara no s’han pogut resoldre, tot i que en algun cas es poden haver fet detinguts. L’home assassinat el gener a la Baronia de Rialb encara no s’ha pogut resoldre. L’home trobat mort, el febrer, en una casa ocupada de Terrassa, tampoc. El mes de març, a Santa Coloma de Gramenet, un home va ser abatut d'un tret d'arma de foc davant d'un taller mecànic, encara no s'ha pogut detenir el pistoler. A Salou, el maig, un home va ser abatut a trets al mig del carrer; es va detenir un home, però encara no s’ha tancat el cas i es buscar l’autor dels trets, un jove magrebí que va escapar. El mes de maig un home va aparèixer mort en una furgoneta a l’Hospitalet de Llobregat; encara sense detinguts. El setembre un tiroteig a Barcelona, al districte de Sant Martí, acaba amb un mort. Els autors es van escapar amb una motocicleta, no els ha trobat. 

Durant les festes de la Mare de Déu de la Mercè un jove va ser apunyalat al voltant de plaça d’Espanya, la investigació segueix oberta, sense detinguts. En un pis de Sant Adrià un baralla entre persones va acabar amb un mort. Es van fer diversos detinguts, però encara no s’ha pogut resoldre i saber què va passar. A Flix, el novembre, un home ucraïnès en va matar un altre d’alemany en una baralla en un mas. L’home va poder escapar i encara no se l’ha pogut caçar. A Santa Oliva, al Baix Penedès, un home va matar el seu germà i va escapar, tot i que la policia té identificat l’home marroquí, va poder escapar i encara no ha estat arrestat. Una baralla entre dos joves al mig del carrer a Figueres va acabar amb un mort apunyalat, un jove marroquí. L’autor, de la mateixa edat, i mateixa nacionalitat, encara no ha pogut ser arrestat. També segueix oberta la investigació per aclarir el crim de Piera, a l'Anoia, un home va ser trobat partit en dos. Es va detenir un home de 21 anys i la policia ho relaciona amb el tràfic de marihuana, però no donen la investigació per tancada i esperen poder fer més detinguts.

Llista de tots els crims de Catalunya l’any 2022

1. Roquetes, el Baix Ebre - 4 de gener
Una festa en una casa ocupada acaba amb un mort, un jove de 26 anys de nacionalitat marroquina. El van apunyalar i el van tirar per les escales, simulant un accident. Van ser arrestades quatre persones. 

2. Baronia de Rialb, la Noguera - 25 de gener
Un home d’uns 60 anys apareix mort amb un tret al cap en una zona rural de la Baronia de Rialb. Encara no s’ha resolt. La víctima era un empresari de la zona, de nacionalitat espanyola. 

3. Terrassa, el Vallès Occidental - 21 de febrer
Un home apareix mort amb un fort cop al cap en una casa ocupada de Terrasa. La víctima era de nacionalitat marroquina i tenia antecedents.

4. Artesa de Segre, la Noguera - 28 de febrer
Els Mossos detenen una parella de pares, els dos de nacionalitat brasilera, per haver matat, per maltractament, el seu nadó, a Artesa de Segre.

5. Barcelona - 20 de març
Un home de nacionalitat espanyola 29 anys mata la seva parella, una noia de 28 anys de l’Equador, a casa seva, al districte de Sant Martí de Barcelona.

6. Santa Coloma de Gramenet - 24 de març
Un home és davant d'un taller mecànic del carrer de la Mare de Déu dels Àngels, a Santa Coloma de Gramenet; un desconegut li dispara un tret i el deixa ferit crític. Acabant morint al cap de poques hores a l'hospital. Encara no s'ha resolt.

7. Barcelona - 7 d’abril
Un home mata la seva mare d’un cop de puny en una discussió a casa seva, a la zona de la Barceloneta, a Barcelona. L’home, amb antecedents i amb problemes amb la droga, feia temps que extorsionava la seva mare.

8. Vilanova del Camí, l’Anoia - 15 d’abril
Un home espanyol de 45 anys assassina la seva parella, una dona de 42 anys, també de nacionalitat espanyola, a ganivetades davant de la seva filla, en plena Setmana Santa.

9. Lloret de Mar, la Selva - 19 d’abril (Dues víctimes)
Un empresari rus, vinculat a l’entorn de Vladímir Putin, mata a ganivetades la seva parella i la seva filla, de 53 i 18 anys, respectivament. Ell, després, es va suïcidar. Tenia 55 anys i una fortuna de milions d’euros. Els Mossos han tancat el cas, tot i que el fill de l’home assegura que van ser assassinats els tres per agents secrets.

10. Pineda de Mar, Maresme - 5 de maig
Una baralla al mig del carrer entre joves de diversos municipis acaba amb un mort per ganivetada a Pineda de Mar. La víctima era un jove de 19 anys espanyol. L’arrestat, també, de 18 anys i també de nacionalitat espanyola, veí de Salt. 

11. L’Hospitalet de Llobregat, el Barcelonès - 8 de maig
Una baralla entre dues persones que vivien al carrer va acabar amb un mort per arma blanca. Un home de 55 anys marroquí va ser apunyalat, presumptament, per un home de la mateixa nacionalitat, de 25 anys, que va poder ser arrestat pels Mossos, que l’havien pogut identificar.

12. Salou, el Tarragonès - 9 de maig
Un home abatut a trets davant d’un restaurant, al centre de la capital de la Costa Daurada. El jove assassinat tenia 24 anys i era magrebí. Es va detenir un home i es va recuperar una arma, amb la col·laboració dels vianants. Però el cas segueix obert i es busca el pistoler que va matar el jove.

13. Esparreguera, el Baix Llobregat - 18 de maig
Una baralla entre germans, un d’ells amb problemes psíquics, va acabar amb un mort en un pis d’Esparreguera. L’home mort tenia 59 anys i l’arrestat, 36. Els dos, de nacionalitat espanyola. 

14. L’Hospitalet de Llobregat, el Barcelonès - 27 de maig
Una nit de divendres a dissabte un home apareix mort amb ferides d’arma blanca sobre un matalàs a l’interior d’una furgoneta abandonada a l’Hospitalet de Llobregat. L’home mort tenia 44 anys i era de nacionalitat espanyola. El crim encara no s’ha pogut resoldre. 

15. Tordera, el Maresme - 11 de juny
Tres homes assalten una casa d’una urbanització de Tordera i maten un home de 40 anys, de nacionalitat espanyola. La policia ho relaciona amb el tràfic de marihuana. Es van poder detenir tres persones a la carretera, mentre fugien; tres homes, de 34, 35 i 48 anys, tots espanyols.

16. Barcelona - 24 de juny
Un home en mata un altre al carrer de Lleida de Barcelona, durant la matinada de Sant Joan. Va ser una baralla entre persones que viuen al carrer, entre un home de 41 anys, la víctima, i un home de 33, que va ser arrestat a Badalona. 

17. Sant Gregori, Gironès - 24 de juny 
Un home de 37 anys, de nacionalitat espanyola, mata la seva àvia, de 90 anys, ofegant-la, a casa seva, en aquest municipi del Gironès.

18. Maçanet de la Selva - 16 de juliol
Un home de 30 anys, en una baralla a la casa familiar, mata la seva mare, una dona de 51 anys. Tot i que la dona pot escapar de casa i demanar ajuda, acaba morint a les portes del CAP. Tots dos, de nacionalitat espanyola. 

19. Masarac, l’Alt Empordà - 31 de juliol
Un home gambià de 26 anys mata el seu company de pis, un home de la mateixa nacionalitat, i de 29 anys, per una bossa, que pensava que li havia robat

20. Barcelona - 4 de setembre
Abaten a trets un home i s'escapen amb una motocicleta, al carrer de Fluvià, al barri de Sant Martí de Provençals. La víctima mortal era un home espanyol de 43 anys. El crim, encara no s’ha pogut resoldre.

21. L’Hospitalet de Llobregat, el Barcelonès - 18 de setembre
Un home de 27 anys magrebí va matar un home de 37 anys, nascut a l’Equador, per robar-li el patinet, a plena llum del dia, al centre de l’Hospitalet de Llobregat. Els Mossos el van poder detenir al cap d’un mesos. Aquest crim va ser el primer d’una sèrie de set en una setmana a Catalunya.

22. Tortosa, el Baix Ebre - 19 de setembre
De matinada tres persones entren armades en un bingo. En la seva fugida fereixen un home i maten, d’un tret al cap, una dona de 50 anys. Els lladres, especialistes a assaltar casinos, escapen. L’endemà detenen una dona i un jove, els dos marroquins, a Tortosa. La investigació va seguir. Es va detenir un marroquí també a Brussel·les, on s’havia amagat. I, juntament amb la Policia Nacional, es van detenir més persones relacionades amb el crim abans d’acabar l’any.

23. Sant Adrià de Besòs, el Barcelonès -  19 de setembre
Una baralla entre famílies de la Mina va acabar a trets, amb un home mort, un home d’ètnia gitana de 44 anys, molt conegut al barri. L’autor del tret es va entregar a la comissaria del Vendrell, un home 45 anys. L’enfrontament es va iniciar per una plaça de pàrquing que rellogaven sense permís.

24. Reus, el Baix Camp - 21 de setembre
Una cuidadora de 28 anys de nacionalitat haitiana va ser arrestada per matar una àvia que cuidava, un dona de 85 anys. Va trucar al 112 alertant que la dona havia caigut del llit, i quan va arribar el SEM, les ferides no quadraven. Va ser arrestada i es va saber que també li robava diners de la pensió.

25. Campdevànol, el Ripollès - 21 de setembre
Un home de 37 anys de nacionalitat espanyola va torturar i matar la seva parella, una noia de 21 anys, en un pis d’aquest poble del Ripollès. 

26. Empuriabrava, l’Alt Empordà - 23 de setembre
Un home de nacionalitat alemanya assalta una casa d’estiueig i mata, a boca de canó, una dona de 59 anys. Després roba l’autocaravana de la família i intenta fugir cap a França, podent ser arrestat. Es tracta d’un home de 57 anys, també de nacionalitat alemanya, i amb problemes psíquics. Encara no s’ha pogut saber el mòbil del crim

27. Barcelona - 26 de setembre
Un jove magrebí de 20 anys és apunyalat després de les celebracions nocturnes de la festa major de la Mare de Déu de la Mercè, una de les patrones de Barcelona. De moment, tot i que la investigació segueix oberta, no s’ha detingut a ningú relacionat amb el crim. 

28. Barcelona - 5 d’octubre
Un home de 78 anys amb Alzheimer mata, d’un cop, un company de residència, de 89, a Barcelona. Els dos avis, de nacionalitat espanyola.

29. Sant Adrià de Besòs, el Barcelonès - 8 d’octubre
Una baralla en un pis de Sant Adrià acaba amb una persona morta, un home de 48 anys de nacionalitat italiana i amb antecedents per delictes contra la salut pública. Es va detenir un home de 30 anys, de nacionalitat colombiana, però encara no s’ha aclarit què va passar, i la investigació segueix oberta.

30. Les Borges Blanques, les Garrigues - 9 d’octubre
Una baralla per aclarir un robatori acaba amb un mort al mig del carrer. És assassinat un jove eslovè de 34 anys. L’autor, que s’acaba entregant al cap de poques hores a Lleida, té 25 anys i nacionalitat espanyola. 

31. Badalona, Barcelonès - 24 d’octubre
Un home marroquí de 35 anys en mata un altre a cops, un home de nacionalitat espanyola, de 49 anys, a cops amb un test de flors. Li va deixar el cap trinxat. Va poder ser arrestat i el crim està relacionat amb el tràfic de drogues al barri de Sant Roc, a Badalona. 

32. Barcelona - 30 d’octubre
Un jove amb antecedents per robatoris, de 19 anys i magrebí, és atacat per un grup de joves dominicans a qui volia robar a l’entorn de la discoteca Brisas, al Paral·lel de Barcelona. L'apunyalen i acaba morint. Hi ha un jove detingut, dominicà, però s’esperen més arrestats.

33. Salou - 1 de novembre
La nit de la Castanyada una baralla al carrer de les discoteques de Salou acaba amb un jove de 19 anys, de nacionalitat marroquina, arrestat. Dies més tard, a la zona de Girona, en un control de pas, la policia detecta un home, un jove també magrebí, de 22 anys, que havia estat identificat per la baralla i va ser arrestat. 

34. Flix, la Ribera d’Ebre - 19 de novembre
Un home va atacar un home de la casa on vivia i per qui treballava, en un mas. La víctima, un home de 45 anys alemany va ser traslladat a l’hospital per la seva dona, però va acabar morint. Ell, de nacionalitat ucraïnesa i de 45 anys, es va escapar. Encara no l’han pogut detenir. 

35. Mollerussa, el Pla d’Urgell - 23 de novembre
Pare i fill ataquen un home en una baralla entre famílies gitanes en un bar de Mollerussa per un tema de casaments i relacions entre fills. La víctima tenia 35 anys i els detinguts, 36 i 62 anys. Tots de nacionalitat espanyola.

36. Santa Oliva, el Baix Penedès - 25 de novembre
Troben un home en una caseta de camp a Santa Oliva mort a ganivetades. La víctima tenia 40 anys i era marroquí. Els Mossos busquen el germà, sospiten que el va matar per la mala relació que tenien. Encara no l’han pogut detenir. 

37. Barcelona - 29 de novembre
Troben un cadàver trossejat en un contenidor, al centre de Barcelona. Els Mossos van poder relacionar la troballa amb un home desaparegut de 40 anys i nacionalitat alemanya. Es va detenir el company de pis, un home d’Irlanda, de 51 anys. Encara no s'ha trobat resde la resta del cos.

38. Figueres, l’Alt Empordà - 3 de desembre
Ataquen amb arma blanca un jove a la rambla de Figueres, de matinada. El jove, marroquí, d’uns 25 anys, va morir per les ferides. L’agressor, un altre jove també de nacionalitat marroquina, es va poder escapar. Encara no està detingut. 

39. Piera, l’Anoia - 12 de desembre
Es troba un cadàver en dos trossos en una zona boscosa. El primer el van trobar uns veïns, el segon, la policia del municipi. Una part havia estat cremada. Encara no s'ha pogut identificar. Els Mossos van relacionar el crim amb el tràfic de marihuana i van detenir un home, de 21 anys, de qui no n’ha trascendit la relació ni tampoc la seva nacionalitat. 

40. Lleida, el Segrià - 16 de desembre
Els Mossos troben el cadàver d’una noia romesa de 34 anys que havia estat assassinada per la seva parella, un home de la mateixa nacionalitat i de 40 anys. L’home, presumptament, l’havia assassinat, l’havia amagat al traster de casa i va assegurar a la policia que la noia havia marxat de casa voluntàriament.

41. Santa Perpètua de la Mogoda - 26 de desembre
La matinada de Sant Esteve un home va trucar al 112 alertant que havia matat la seva parella. Ell, de 69 anys, havia matat la dona, de 88 anys, al domicili familiar. Va ser arrestat al mateix lloc dels fets.