L'incendi forestal d'alta intensitat que va començar aquest dilluns a Paüls (Baix Ebre) ja ha afectat més de 3.100 hectàrees, segons les últimes dades fetes públiques pels Agents Rurals aquest dimarts a primera hora de la tarda. Del total d'hectàrees cremades, 1.112 pertanyen al Parc Natural dels Ports, motiu pel qual ens preguntem: què crema l'incendi dels Ports? En resum, un espai d'alt valor ecològic i històric on podem trobar fauna variada, arbres monumentals i art rupestre.
🔴 Incendi al Parc Natural dels Ports, DIRECTE | Última hora del foc a Paüls

Aquesta reserva natural comprèn 35.050 hectàrees del massís dels Ports, a cavall entre Catalunya, l'Aragó i el País Valencià. La seva fauna presenta un interès biològic elevat, tant per l'abundància i la varietat d'espècies com pels seus animals endèmics i, fins i tot, estranys. De fet, moltes de les espècies de fauna vertebrada estan protegides, mentre que algunes d'invertebrades són úniques al món. Entre els grans mamífers destaca la cabra salvatge, fàcil d'observar en tots els ambients del parc. Entre els ocells, el voltor comú, el trencalòs, l'àguila cuabarrada o l'àguila daurada.

Hi viuen el 50% de les espècies d'amfibis presents al país, com el tritó jaspiat, cosa que indica com és l'entorn: humit, amb punts d'aigua abundants i un clima mediterrani. També hi ha la meitat dels diferents tipus de rèptils presents a Catalunya, com la serp de ferradura, l'escurçó ibèric i la tortuga mediterrània —de la qual se n'ha fet un alliberament experimental per avaluar-ne l'adaptació a l'ecosistema. A més, el Parc Natural dels Ports és l'hàbitat de fins a vint espècies diferents de ratpenat, així com d'espècies endèmiques i protegides d'invertebrats com la libèl·lula Macromia splendens —en perill greu d'extinció al país.

D'altra banda, al massís hi ha disset arbres monumentals declarats o proposats, quinze dels quals són dins dels límits del parc natural. Es tracta d'exemplars protegits per la seva singularitat, sigui per l'espècie a la qual pertanyen, per l'edat que tenen o per la història que els acompanya. I cal no oblidar-se de la riquesa i la diversitat de la flora, amb espècies que només viuen als Ports. Es poden trobar més de 1.300 tipus de plantes i una gran quantitat d'espècies protegides, algunes de les quals en perill d'extinció.

Finalment, cal parlar de la petjada humana als Ports, que es remunta a èpoques prehistòriques. Prova d'això són les pintures rupestres de la Cova Pintada (Alfara de Carles, Baix Ebre) i del Cocó de la Gralla (Mas de Barberans, Montsià). Hi ha constància d'assentaments prehistòrics de caçadors, però la realitat és que els primers pobladors permanents de la zona van ser els ibers i els van seguir els àrabs, amb l'explotació dels boscos del massís i la introducció de l'agricultura. Des d'aleshores, els Ports han patit la pesta i la fam, així com l'explotació de la seva fusta i altres recursos, fins al seu despoblament durant els anys 50 del segle passat. El 2001 va ser declarat parc natural per intentar preservar el seu ecosistema natural.

Més enllà del parc natural, l'incendi ha afectat principalment els municipis de Xerta, Alfara de Carles i Paüls fins a aquest dimarts a primera hora de la tarda. En grau més baix, ha afectat els municipis d'Aldover i Tivenys. A les dues de la tarda es mantenia el confinament de 18.000 persones de Xerta, Paüls, Alfara de Carles, Aldover, Jesús, Roquetes, Bítem, Tivenys i el barri dels Reguers de Tortosa. A la població d'aquestes localitats cal sumar-hi la dels municipis de Prat del Comte i Pinell de Brai, on Protecció Civil havia enviat una alerta al mòbil per demanar confinament municipal. També s'han evacuat cases rurals a Xerta i Alfara de Carles, alhora que els Bombers han hagut d'evacuar una persona a la urbanització del Toscar. La prioritat d'aquest dimarts a la tarda és evitar la propagació del flanc esquerre per impedir que el foc entri encara més al Parc Natural dels Ports, especialment tenint en compte el canvi de direcció del vent cap a aquesta zona.
Imatge principal: la serra crema rere les cases de Paüls / ACN