L'objectiu és denunciar-ho però també, des de la ironia, constatar com el balconing és una pràctica coneguda i estesa entre els turistes estrangers que visiten les Illes Balears cada temporada de primavera i estiu. Així doncs, un grup de ciutadans anònims ha creat la Federació Internacional de Balconing i es defineix com "l'òrgan rector d'aquest esport de risc a ses Illes Balears" i afegeixen a la seva descripció: "Tot guiri que bota cau a ses nostres classificacions". Aquest perfil ja suma més de 5.000 seguidors amb poques setmanes.

Els Països Baixos i el Regne Unit sumen dos morts

I precisament, en aquestes classificacions, ja han elaborat la llista de persones que aquesta pràctica els ha portat a la mort. Al capdavant hi ha els Països Baixos i el Regne Unit que, aquest 2022, ja han registrat cadascú d'ells un mort. Posteriorment el segueixen Irlanda i Noruega amb un ferit.

De fet, en el compte privat especifiquen que Noruega és el primer cop que entra en aquesta taula de turistes que venen a fer balconing a les Illes Balears. A banda de marcar qui ha acabat ferit o mort directament, també especifiquen des de quina planta de l'hotel ha fet balconing per constatar, encara més, la gravetat dels fets: per exemple, des d'una vuitena planta a la piscina o des d'un primer pis. Tot plegat, resulta esperpèntic.

Però aquest perfil no només denuncia el balconing. També reivindica un turisme de major qualitat, sobretot a zones ben conegudes com l'Arenal o Magaluf, a Mallorca. A tall d'exemple, també es fan ressò d'un darrer incendi provocat per tretze turistes alemanys que van destrossar dos bars i han acabat ingressats a la presó.

Enguany, el primer cas el va protagonitzar un turista irlandès totalment ebri el passat 4 de maig. El darrer ha estat un turista que es trobava allotjat en un hotel de la Platja de Palma i va ser expulsat per practicar balconing. Sovint, llançar-se des d'una habitació va acompanyat del consum de drogues i alcohol i la popularitat que ha agafat a Europa s'ha reactivat amb el final de les restriccions marcades per la covid.

Des del 2020, el Consell de Govern Balear va aprovar un decret llei per frenar el turisme d'excessos a determinades zones, Platja de Palma, s'Arenal, Magaluf i el 'West End' de Sant Antoni, amb mesures per fomentar un "canvi real del model turístic" davant "l'abús d'alcohol" en aquests punts. El decret inclou, entre altres aspectes, la prohibició dels comerços de vendre alcohol a partir de les 21:30 hores, saltar entre balcons o balconing i les famoses excursions etíliques.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball d'aquesta comunitat, Iago Negueruela, defensa que regular i prohibir-ho resulta una mesura "valenta" i que aposta per "un turisme sostenible i de qualitat". Sembla que, lluny de la por a no omplir hotels, els excessos han portat al límit de la paciència de tothom, i afegeix: "Permet combatre diferents pràctiques que es produeixen a les Illes que crèiem que calia regular". El decret té una durada de cinc anys i el 2025 s'haurà de tornar a revisar.