L'epidèmia del coronavirus ha arribat inevitablement a Espanya i, dia rere dia, augmenten els casos d'infectats a les diverses comunitats autònomes. Amb les dades disponibles, uns científics de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i de la Universitat de Saragossa han ideat un model matemàtic capaç de predir el nivell de perillositat de contagi a cada municipi.

D'aquesta manera, han creat un mapa interactiu que recull totes les dades disponibles dels casos de coronavirus a l'Estat. Juntament amb la informació facilitada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els científics han pogut fer una predicció dels moviments de la grip xinesa per la geografia espanyola a nivell municipal.

Segueix l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya i Espanya aquí.

Una aproximació al perill

L'objectiu és reflectir quina probabilitat té cada persona de contagiar-se depenent del lloc on visqui. Els investigadors treballen amb un model que permet fer aquesta aproximació, de manera que qualsevol persona pot consultar o comprovar quin és el nivell de risc que té. 

L'actualització de dades, un problema

Una de les tasques més difícils dels investigadors és determinar el municipi de cada persona nova infectada, ja que no hi ha cap font pública d'informació que es pugui consultar. Per aquest motiu, el coordinador principal del projecte demana ajuda a les administracions per poder fer més fàcil la tasca i poder proveir un bon servei a la ciutadania.

Els científics s'assabenten dels municipis de les víctimes principalment per la premsa, però molts cops es troben amb la barrera de la ignorància: alguns mitjans no aporten aquesta informació. Per tant, tenir a la disposició del projecte les dades de fonts verídiques és indispensable, ja que això permet continuar actualitzant el mapa.

 

Informació difícil d'accedir

Segons s'ha pogut saber, la informació relativa al municipi de tots els pacients depèn de les conselleries de Salut de cada comunitat autònoma. A més, l'Institut Carlos III també sap totes les dades, tot i que el protocol regular a seguir és que es difonguin un cop superada la crisi.

Per aquest motiu, els científics encarregats del mapa es troben en un carreró sense sortida en moltes ocasions, ja que la falta d'informació els impedeix fer les seves prediccions de manera fidedigna d'acord amb les noves actualitzacions. Cal destacar, a més, que aquesta nova invenció ha pres una certa rellevància a nivell internacional, com és el cas de països com Portugal i els Estats Units. De fet, el primer país podria estar interessat a exportar la idea.