Experts de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc) han advertit que els falsos negatius per PCR poden arribar al 30% en pacients hospitalitzats per coronavirus, per la qual cosa no es pot cenyir la decisió clínica al resultat d'aquesta tècnica.

En un seminari 'online', els doctors han alertat de manera general de les mancances existents de cara a poder abordar la infecció per Covid-19 amb garanties, ha informat la Semicyuc en un comunicat.

Segons el doctor David Navarro Ortega, cap del servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de València, el diagnòstic no es pot simplificar amb el simple resultat d'una PCR (la tècnica més fiable per detectar el virus) ni d'un test d'anticossos.

De fet, ha incidit en la idea que donar positiu en aquests test no implica ser contagiós, així com que la reaparició de RNA (material genètic de molts virus) en pacients curats no suposa necessàriament reinfecció.

L'eficàcia dels antivirals, per confirmar

L'eficàcia real dels antivirals utilitzats fins al moment també està per confirmar, segons ha exposat el doctor Emili Díaz Santos, del servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Consorci Sanitari Parc Taulí de Barcelona.

L'intensivista ha argumentat la falta d'estudis amb àmplies mostres de pacients greus, encara que aconsella l'inici molt precoç dels antivirals per baixar la càrrega viral associada al mal pronòstic.

Per la seva part, el doctor Pablo Vidal Cortés, del Complex Hospitalari Universitari d'Ourense, ha explicat que no existeix un patró homogeni inflamatori en tots els pacients greus ni tampoc cap tractament disponible amb una mínima evidència científica, la qual cosa obligarà a establir tractaments molt personalitzats.

La infecció per bacteris multiresistents és un dels "danys col·laterals" del coronavirus, segons el doctor Pedro Rascado, coordinador del Pla de Contingència de la Semicyuc davant de la COVID-19 i intensivista del Complex Hospitalari Universitari de Santiago de Compostel·la.