L'arqueòleg i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona Eudald Carbonell opina que "el coronavirus Covid-19 és l'últim avís i, si no prenen decisions, tindrem el col·lapse de l'espècie".

"Aquesta no és només una crisi sanitària. És una crisi social i universal. És el col·lapse del sistema per no haver afrontat canvis estructurals quan fa uns anys vam tenir ja les primeres advertències", assegura el també vicepresident de la Fundació Atapuerca.

En un comunicat, Carbonell ha recordat que el 2008 va acabar el seu llibre La consciència que crema amb aquestes paraules: "Penso, de debò, que la propera gran revolució ja no serà cientificotècnica. La propera revolució serà l'èxit de l'espècie gràcies al desenvolupament de la consciència crítica d'espècie i operativa, i si no, ens espera el col·lapse d'espècie i l'extinció".

L'arqueòleg recorda que els humans ja han viscut fets com la crisi dels míssils o la guerra de l'Iraq "que ens han posat entre les cordes i han estat tocs d'alerta sobre la necessitat de preservar el que jo anomeno consciència crítica d'espècie".

"En aquells moments, la humanitat va ser conscient dels riscos globals i es va expressar una consciència universal que va portar persones de tot el món al carrer. Aquella reacció no era la causa d'un país o d'una classe social: era consciència d'espècie", opina.

Confinat i teletreballant, l'investigador de l'Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social (IPHES), creu que "ara, amb la pandèmia del coronavirus, ens trobem davant d'una crisi que serà definitòria sobre com encarem el futur".

"En aquest procés, la consciència crítica d'espècie ha d'estar per sobre de qualsevol altre interès. Això vol dir que hem de comportar-nos de manera conscient, sabent que tots els humans del planeta Terra som Homo sapiens i, conseqüentment, formem part d'una mateixa espècie, d'una cultura i d'un moment històric".

"Som -afegeix- els únics animals que tenim aquesta possibilitat i ho hem de fer de manera crítica, és a dir, no dogmàtica. A més, hem d'integrar la diversitat i cooperar, i no competir".

Carbonell considera que per superar aquest moment i evitar altres situacions similars en el futur "cal establir uns mecanismes de col·laboració i d'interdependència al planeta".

"Aquesta no és només una crisi sanitària. És una crisi social i universal que ens posa davant del mirall. És el col·lapse del sistema per no haver afrontat canvis estructurals quan fa uns anys vam tenir ja les primeres advertències, però hem actuat de manera deslleial amb l'espècie i amb nosaltres mateixos", sentencia l'intel·lectual.

"Aquest cop -afegeix- tindrem un daltabaix sanitari que, gràcies als avenços tècnics i científics, es podrà superar. Però, el desgavell econòmic que vindrà, fruit d'una falta de cohesió social, serà tan gran que haurem de prendre moltes decisions" .

"Si no ho fem, la propera vegada ja no serà un avís: serà el col·lapse de l'espècie", conclou.