Gestionar les emocions mai no ha estat una tasca fàcil. Fer-ho en ple confinament provocat per la pandèmia del coronavirus no sembla que hagi d’ajudar gaire. “En una ruptura, per norma general, hi ha una persona que deixa i l’altra que és deixada”, explica el professor d’Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC i director del Màster de Teràpia Sexual i Parella de la UB, Adrián Montesano. “El que és deixat té una dificultat afegida perquè és el rebutjat i qui ho pot passar més malament”.

D’aquesta manera, recorda també que els serveis d’advocats de família i mediació i teràpia de parelles segueixen funcionant i estan disponibles de forma telemàtica. “Malgrat la situació actual, es pot anar avançant amb la paperassa”, detalla. Pel que fa a les teràpies, comenta, que de vegades les parelles hi van massa tard quan potser es fa difícil reconduir la situació. "Les generacions joves se separen massa ràpid i els més grans aguanten massa", especifica. "Aquells que tenen clar, però, que volen divorciar-se, tampoc direm que ho frenin per la situació actual". Així, exposa que, de vegades, "el divorci és la millor solució".

La gestió emocional de la ruptura

“La gestió emocional pot ser una situació estressant. És un cop al cap força potent que requereix el seu temps i les seves fases”, explica Montesano. Per aquest motiu, recomana buscar suport a les xarxes d’amistats i intentar distreure’s.

El professor, però, recomana també l’escriptura expressiva en les situacions més desesperants. “Consisteix en el fet que la persona pugui escriure durant tres o cinc vegades per setmana, uns 20 minuts, i durant unes tres o quatre setmanes”, i insisteix que no cal preocupar-se per coses com el redactat o l’ortografia. “El focus rau en intentar explicar per escrit els sentiments”. Ara bé, també posa èmfasi en el fet que els resultats no són immediats. “Si ho fas una vegada, no servirà. Al principi, el més provable és que no es noti res, l’efecte positiu ve després de dues o tres setmanes de fer-ho”.

ruptura amor unsplash

Unsplash

“Per superar un dol com aquest, cal alternar la pèrdua amb la desconnexió”, explica la psicòloga Magda del Pilar del Centre de Psicologia Dendros. La situació actual de confinament hi afegeix dificultats. “No podem fer activitats, ni trobar-nos amb gent”, afegeix. Cosa que va molt bé per distreure la ment. Però posa èmfasi en el fet que les xarxes socials ens permeten estar connectats i podem rodejar-nos de gent que ens doni suport en aquests moments difícils.

Tot i això, detalla que no s’han d’evitar les emocions. “Puc dedicar un temps a escriure, fer un mandala o bé fer ioga”, insisteix, però també expressa que s’ha de trobar un temps per connectar amb el que ens està passant. Ara bé, quan veiem que la situació ens pot superar, Del Pilar recomana buscar activitats que requereixin atenció per tal d’ajudar-nos a desconnectar i que ens distreguin.  

Hem decidit separar-nos però passem el confinament junts

Montesano subratlla que aquesta podria ser una situació no favorable. Tot i això, exposa que la parella ha d’intentar “mantenir, en la mesura del possible, l’ètica relacional del conflicte per poder posar per sobre els valors principals que pugui tenir la relació”, no per continuar una vegada s’acabi el confinament, però si hi ha fills caldrà mantenir una relació com a pares.

D’aquesta manera, també assenyala que és important no posar-los pel mig en una situació tan complexa. “S’han d’entendre per tenir un missatge conjunt per transmetre als fills”, exposa.

El confinament afavoreix més divorcis?

Moltes hores de convivència, poc espai i gairebé sense temps per a un mateix. Malgrat que Montesano explica que el confinament en si no serà una causa de ruptura o divorci, sí que podria catalitzar conflictes.

És a dir, parelles que ja estaven tocades o que tenien malestar o fins i tot certa desconnexió, podrien veure’s afectades per la situació actual. “El confinament podria fer accelerar el procés”, sentencia.