El Govern ha presentat aquest dissabte, en el marc de la Cimera del Clima de les Nacions Unides que se celebra a Egipte, el projecte de llei de la Producció Agrícola Sostenible per impulsar un nou model productiu que permeti avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agrícoles catalanes segons el seu nivell de sostenibilitat. L’objectiu és que més del 50% de les explotacions siguin sostenibles el 2030, fent compatible la producció d’aliments amb la conservació dels recursos i del medi ambient, i tenint en compte les fites socials i econòmiques. Així ho ha explicat la consellera Teresa Jordà des de la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh, on se celebra la COP27

A més, també hi haurà un certificat voluntari que reconeixerà les bones pràctiques, visible pel consumidor en el producte final. Al mateix temps s’habilitarà una calculadora de la sostenibilitat com una eina d’automillora i s’articularà una línia d’ajuts econòmics. Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rurals, ha detallat que aquesta certificació permetrà “fer visible l’esforç que fan molts projectes agraris per assolir els nous reptes, fent compatibles la producció d’aliments i la sostenibilitat ambiental, econòmica i social”.

Classificar les exportacions segons la seva sostenibilitat 

També s’està elaborant una guia de bones pràctiques que inclourà la normativa que identificarà les pràctiques sostenibles. Des del punt de vista ambiental es contemplaran factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, i el benestar animal. El bloc econòmic avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació.

Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades hauran de fer una sol·licitud i, un cop verificada la documentació, el Departament visitarà l’explotació, prendrà mostres dels productes i els analitzarà. Un cop verificat el compliment de la norma tècnica, obtindrà la certificació que permetrà classificar les explotacions segons el seu grau de sostenibilitat. La certificació s’ha definit basada en el model d’Avaluació de la Sostenibilitat per a l’Agricultura i l’Alimentació promogut per la FAO.

Cadena alimentària amb un impacte neutre o positiu 

I és que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol garantir que la cadena alimentària tingui un impacte mediambiental neutre o positiu i que, a la vegada, preservi l’assequibilitat dels aliments. Actualment, només el 9% de les explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderes produeixen segons les certificacions de qualitat. La consellera Jordà ha assegurat que el Govern acompanyarà els productors en aquesta transformació cap a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, i per això articularà una línia d’ajuts econòmics. També ha indicat que aquesta nova política iniciarà la seva implantació en la producció primària, però el Govern vol treballar perquè es faci extensiva més endavant en tota la cadena alimentària.