Investigacions científiques internacionals han apuntat que el coronavirus es propaga amb més rapidesa i gravetat en entorns d'elevada contaminació atmosfèrica.

Així ho ha exposat aquest dijous la pneumòloga Isabel Urrutia, coordinadora de l'Àrea de medi ambient de la Societat Espanyola de Pneumonologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), en una ponència telemàtica amb motiu del Dia internacional del Medi ambient.

En la sessió formativa, la doctora ha remarcat que, tot i que els estudis que vinculen l'avanç de la pandèmia amb la pol·lució encara es troben en fases preliminars, "semblen confirmar que l'exposició a curt i mig termini a contaminants pot augmentar la incidència de la infecció i la mortalitat de les pneumònies associades".

Per això, Urrutia ha assegurat que la qualitat de l'aire, especialment en nuclis urbans, ha de tenir-se en compte com una mesura més de prevenció d'epidèmies.

Segons informa la SEPAR, l'estudi "Impacte de la contaminació ambiental en la salut humana" de la Universitat de Deusto considera la contaminació com el quart factor de risc de mortalitat al món i detalla que 9 de cada 10 persones respiren habitualment aire de mala qualitat, causant de 7 milions de morts anuals.

En els dies d'alta contaminació "augmenten els ingressos hospitalaris, les consultes mèdiques i les atencions a urgències, especialment dels malalts amb patologies respiratòries cròniques", ha assenyalat Urrutia.

Aquestes malalties pulmonars relacionades amb la pol·lució augmenten el risc de trastorns de el cor i dels vasos sanguinis i poden incrementar la probabilitat de desenvolupar un càncer de pulmó, d'acord amb la SEPAR.

El confinament durant les setmanes de crisi sanitària per coronavirus ha permès observar com la qualitat de l'aire ha millorat "ràpidament", ha subratllat Urrutia, que ha reclamat que "respirar un aire més net" sigui un objectiu urgent de salut pública.