Amb els embassaments a mig gas per la greu sequera, s'han encès les alarmes davant d'una possible falta d'aigua davant d'un hivern que no serà especialment plujós. Davant d'aquest fenomen, és recomanable controlar els consums d'aigua a casa i assumir hàbits que serveixin per revertir els efectes de la crisi hidrogràfica. Cada dia consumim de mitjana entre 120 i 130 litres d'aigua per persona, el que equival a unes 3.750 piscines olímpiques per a abastir tots els catalans.

Malgrat que en els darrers anys s'han fet grans esforços per conscienciar la població dels efectes, els experts sostenen que encara es pot reduir més el consum per a evitar malgastar-la. "Ens trobem que alguns dels bons hàbits que es van aprendre amb altres sequeres s’estan començant a perdre", explica el director de l'Àrea d'abastament de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Molist. "Hem observat que tot i que la gent consumeix menys que abans de la sequera de 2008, el total de despesa ha repuntat", ha exposat l'expert.

Unes 5 milions de persones a Catalunya consumeixen cada dia aigua dels embassaments, pel que cada gest diari en el consum d'aigua i reunir algunes eines i consells per a reduir-ne el consum pot suposar un gran canvi. Una acció diària com dutxar-se representa una despesa de 60 litres de mitjana; cuinar, encara que no ho sembli, representa entre 6 i 8 litres de despesa o bé posar una rentadora puja fins els 200 litres. Són molts i molts litres d'aigua que fent una comparativa, podem veure l'abast de les petites decisions.

Amb l'aigua que es necessita per regar un jardí petit (75 litres) es pot anar al lavabo fins a vuit vegades (10 litres). Amb poc més, cinc litres més, que el que destinem en descarregar la cisterna del vàter, es pot fer la neteja de casa. I per a una mateixa acció, realitzada amb petites modificacions, es pot aconseguir un estalvi substancial. 

A part de la clàssica comparativa entre banyar-se i dutxar-se, sent aquesta última opció tres vegades més sostenible, n'hi ha d'altres: si posem el rentavaixelles gastem 150 litres mentre que si freguem els plats a mà amb l'aixeta oberta són 100. I encara millor: si ho fem tancant l'aixeca, l'estalvi arriba fins els 20 litres. Per tant, amb un petit canvi es poden estalviar 130 litres. Una altra activitat, no tant diària però il·lustrativa del consum és el rentat del cotxe. Si es fa amb mànega el consum pot arribar fins als 500 litres, una xifra que es redueix deu vegades en el cas d'omplir un cubell i netejar-lo a mà.

Aquests són alguns exemples de reducció del consum que s'afegeixen a molts altres que podem fer servir cada dia.

Tanca l'aixeta

Pot semblar lògic però és un error que es repeteix sovint i de fet és un dels més costosos per la despesa d'aigua. És aconsella aprofitar l'aigua de l'aixeta el màxim possible: omplir amb aigua freda un recipient mentre no surt calenta i aprofitar aquesta aigua per regar les plantes o bé rentar el cotxe amb esponja i galleda.

Pel que fa a la instal·lació, és essencial reparar l'aixeta quan perd aigua i instal·lar dispositius que en redueixin el cabal.

Posa el rentaplats ple

Pels que disposen de rentaplats, i tenint en compte el consum d'aigua que representa (uns 200 litres), és important omplir-los tot el que es pugui a no ser que tinguin la funció de mitja càrrega —amb la qual compten alguns rentaplats i que és recomanable—. És un dels millor estalvis pel medi ambient i també per reduir la factura de l'aigua. I la mateixa idea és aplicable a la rentadora, que encara té un consum més important.

Rega sempre al capvespre

Si no es rega de nit i s'opta per fer-ho de dia, l'aigua s'evapora amb més facilitat perquè la temperatura de l'ambient és més alta. Per tant, es necessitarà menys aigua per al mateix objectiu. Ara, quan s'apropa l'hivern, no és bo regar a plena nit perquè les baixes temperatures podrien fer malvé les plantes. 

Empra difusors

Els difusors són una bona solució per a estalviar aigua sense pràcticament notar cap diferència. Els difusors es col·loquen en els extrems de les aixetes i serveixen per barrejar l'aigua amb l'aire. Dit d'una altra manera: s'aconsegueix més potència d'aigua amb menys líquid.

El vàter no és una paperera

Quan anem al vàter és recomanable no tirar de la cadena en més d'una ocasió. D'altra banda, el vàter no és una paperera (encara que no sigui el lavabo de casa). La millor solució és posar una paperera al lavabo, s'evita qualsevol temptació de llançar alguna cosa que no toca i haver de tirar de la cadena més vegades.