El departament d’Interior considera les ocupacions un problema greu de convivència. El conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha reunit aquesta tarda amb representants d’alguns ajuntaments de l'àrea metropolitana per posar-se al seu costat i fer eco d’una de les propostes que els alcaldes ja han fet arribar, de moment sense èxit, als dos partits que governen a Espanya, PSOE i Podemos. Els principals regidors demanen endurir les mesures contra les ocupacions vinculades a grups criminals. El titular d’Interior ha reclamat  canvis legislatius que permetin actuar contra les ocupacions delictives, com ja ho han fet també alcaldes socialistes i liles, si bé, tot i estar al govern espanyol, ningú els escolta.

El conseller s’ha reunit amb alcaldes l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità com l’alcalde de Mataró, David Bote, o l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, els dos del PSC, i altres batlles d’una desena de municipis a tocar de Barcelona. El cap del departament ho ha fet escortat pel seu cap de gabinet, Raül Múrcia, i el director general de la Policia, Pere Ferrer.

Més enllà de les propostes d’aquesta associació, Elena ha demanat reformar la Llei sobre Propietat Horitzontal i la Llei d’Enjudiciament Civil per tal de disposar de més eines per lluitar contra ocupacions delictives. Des d’Interior asseguren que calen més eines per lluitar contra la delinqüència vinculada a l’ocupació d’immobles, i han assegurat que “són imprescindibles canvis legislatius a escala estatal per tal que els cossos policials tinguin eines per fer-hi front”.

Un problema de cara a les eleccions de 2023

Des dels consistoris asseguren que l’actual marc normatiu els impedeix poder actuar, deixant la resolució d’aquests problemes, que es poden enquistar en barris i zones de Catalunya, generant greu inseguretat, en llargs tràmits judicials. Els alcaldes reclamen poder actuar en menys de 48 hores per desallotjar les persones que hagin ocupat de manera il·legal i amb una clara intenció delictiva, un fet que ara és impossible. 

Els alcaldes, com també ho fa Elena, demanen que s’endureixin les penes i que des dels ajuntaments, amb la policia local o els agents dels Mossos d’Esquadra, es pugui actuar. En menys de vuit mesos hi haurà eleccions municipals i els alcaldes, sobretot els de l’àrea metropolitana, necessiten acabar, o provar-ho, amb aquestes ocupacions que tenen en peu de guerra veïns de molts barris d’aquestes grans ciutats del cinturó de la capital de Catalunya. La problemàtica no genera només inseguretat. Avui s’ha sabut que un jove de 18 anys, que estava ocupant un local a Mataró, ha agredit amb un pal de fusta un home, i que aquest cap de setmana, un grup de persones ocupes van protagonitzar una baralla que va acabar amb un mort a les Borges Blanques, a les Garrigues.