Més despesa, fins i tot, que abans de tancar-se pel confinament marcat per la covid. Aquesta és la conclusió que s'extreu dels comptes del Consejo General de la Abogacía Española si mirem els seus balanços. I el que sorprèn més és que els diners van destinar-se a dietes i, el més sorprenent, a viatges. Gairebé 800.000 euros malgrat el registre de pràcticament totes les reunions de forma telemàtica a partir del mes de març. Per tant, la justificació d'aquesta despesa no ve motivada únicament als mesos de gener i febrer, sinó en la totalitat d'un 2020 que tots vam aprendre aplicar el teletreball. Aquest òrgan, conegut com el CGAE també, però els balanços reflecteixen una anomalia.

El Consejo General de la Abogacía Española és l'òrgan representatiu coordinador i executiu dels 83 col·legis d'advocats que defensa una Advocacia assentada en valors, lliure, independent, líder d'opinió, amb projecció social i en avantguarda de la implantació de les noves tecnologies. Segons El Confidencial, que ha tingut accés al detall de tots els imports, "la presidència, degans i consellers amb prou feines van patir un minvament dels seus ingressos per aquest concepte: dels 624.329 euros pressupostats, van ser distribuïts 609.465 euros, cosa que representa el 97,6%". La de viatges també és notòria tot i que la reducció respecte el 2019 és inevitable. "El pressupost del Consell va preveure per a aquesta finalitat 587.525 euros, mentre que el que efectivament va ser executat va ser de 184.411 euros, un 68,6% menys". L'escàndol majúscul és, tal com detallen, en les dietes: "Es va disparar en un 65,2% davant del previst per a aquest exercici . Es van pressupostar 158.016 euros. Tot i això, la despesa al final de l'any es va elevar a 261.104 euros".

Degans que ni coneixien la despesa

L'altre gran interrogant és on han anat a parar aquests diners ja que el mateix diari assegura que ha parlat amb alguns dels degans, els quals se'ls atribueix unes dietes, i asseguren que no han percebut cap xifra econòmica compensatòria ja que teletreballaven. El malestar en aquest òrgan és latent i els primers, que en formen part i van posar l'alerta, són set degans de Galícia. ElNacional.cat ha consultat directament a membres adscrits a Catalunya i també volen anar fins a l'arrel del cas per esbrinar què ha passat.

La gran prova de foc no arribarà, per aquesta associació, fins el proper mes de novembre. La gran cita de l'advocacia amb la formació ja té data: La I Trobada Nacional d'Estudis i Diàlegs Jurídics se celebrarà a Madrid el 22 i 23 de novembre amb més de 80 ponents de primer nivell i un programa ambiciós que analitzarà les novetats jurisprudencials i les qüestions més candents a les àrees de mercantil i concursal, processal, civil, penal, laboral i contenciós administratiu. Aquest és el cartell de presentació, però més interessant serà palpar si hi ha un cert malestar, o no, per part dels seus membres.