El raper mallorquí Miguel Arenas Beltrán, Valtonyc, ha estat condemnat per l'Audiència Nacional a 3 anys i 6 mesos de presó per injuriar el Rei i enaltir ETA i els Grapo en les seves cançons. Valtonyc ha estat sentenciat a aquesta pena per un delicte d'enaltiment del terrorisme i d'humiliació a les víctimes, un altre de calúmnies i injúries greus a la Corona i un tercer d'amenaces.

La sentència coneguda avui considera provat que Valtonyc, sense antecedents penals, va compondre diverses cançons que van ser difoses a través d'internet i cantades en recitals públics, en les quals apareixen expressions de suport i lloança a les organitzacions terroristes ETA, el GRAPO i a alguns dels seus membres, "enaltint les seves accions i fins i tot instant a la comissió de les mateixes". Els temes també contenien frases contra el titular de la Corona i els seus familiars, i contra càrrecs del Govern central i d'executius autonòmics.


El raper de 23 anys, nascut a la localitat mallorquina de Sa Pobla, va declarar fa uns dies als periodistes que continuarà "dient que els Borbó són uns mafiosos". Durant el judici va assegurar que només és "un poeta" i "un artista" i que amb les seves cançons, pràcticament totes en català, volia provocar i no humiliar víctimes del terrorisme.

El raper, tècnic informàtic que treballa en una fruiteria, va ser denunciat l'agost de 2012 pel president del Cercle Balear, Jorge Campos, per la cançó "Circo Balear", per contenir amenaces contra la seva persona i altres integrants d'aquesta entitat mallorquina. Contra el denunciant, Valtonyc va afirmar en un dels seus temes: "Jorge Campos mereix una bomba" i "Li arrencaré l'artèria i tot el que faci falta".

Durant el judici, Valtonyc va assenyalar que a través d'una advocada se li va oferir demanar perdó públicament perquè Campos retirés la denúncia per amenaces de mort, però que s'hi va negar perquè considerava que és innocent.