La concentració de CO₂ a l'atmosfera arriba a nivells històrics: l'Observatori Mauna Loa, a Hawaii, ha registrat més de 420 parts per milió, tot un record.

Segons recull The Whashington Post, l'escalfament del planeta provocat per la contaminació de l'ésser humà està en camí de duplicar els nivells preindustrials de CO₂.

Mai s'havia sobrepassat els 420 parts per milió

L'observatori situat a dalt d'un volcà a Hawaii, a uns 4.000 metres d'altitud, està en actiu des del 1950. Als anys 50 l'estació de control va registrar els nivells de concentració de CO₂ a l'atmosfera d'unes 315 parts per milió. Aquest dissabte va arribar a detectar fins a 421,21 parts per milió, superant àmpliament el topall de contaminació dels anys 50. De fet, mai s'havia arribat a sobrepassar la barrera dels 420.

"El món estarà 4 graus més calent el 2060"

Segons una científica climàtica de la Nasa, Kate Marvel, que e CO₂ és el motiu principal de l'escalfament global, "El món ja és més d'1,1 graus Celsius més càlid que abans de la revolució industrial". Duplicar els nivells de CO2 preindustrials tindrà conseqüències nefastes, l'escalfament de quatre graus Celsius del planeta. Un fet que, si se segueix a aquest ritme, està previst pel 2060. 

Les emissions de diòxid de carboni son producte de la producció, el transport i la indústria d'electricitat. Aproximadament la meitat del CO₂ emès roman en l'atmosfera i indueix l'escalfament, mentre que més d'una quarta part s'absorbeix als oceans, on acidifica amb l'aigua i altera els ecosistemes marins.

La Unió Europea es compromet a reduir el CO₂

La Unió Europea augmenta la seva aposta per la lluita contra el canvi climàtic. Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han acordat aquest divendres fixar en un 55% la reducció d'emissions d'efecte d'hivernacle per a l'any 2030 respecte als nivells de 1990. Els objectius fixats fins ara eren del 40%

"Europa és líder en la lluita contra el canvi climàtic. Hem decidit reduir les nostres emissions d'efecte d'hivernacle almenys un 55 % per a 2030", va escriure a Twitter el president del Consell Europeu, Charles Michel. Els països han de negociar ara aquest percentatge amb la Comissió Europea i el Parlament Europeu abans de fixar l'objectiu final.

 

Foto principal: Foto de la contaminació a Barcelona. - EFE