La comunitat islàmica de Catalunya ha alçat la veu contra la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'avalar la prohibició del sacrifici d'animals amb el ritual halal i kosher. Després de fer-se pública la decisió del TEDH, el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, ha declarat que espera que l'Estat i la Generalitat tinguin en compte el dret a la llibertat religiosa dels musulmans i els jueus davant una eventual regulació del sacrifici d'animals amb el ritual halal i kosher. El Ghaidouni ha reconegut que és un debat obert arreu d'Europa i ha apostat per trobar un equilibri. En aquest sentit, ha defensat l'atordiment reversible, que consisteix a adormir els animals abans d'iniciar el sacrifici, com a possible solució.

Els mètodes de sacrifici halal i kosher consisteixen a realitzar dues incisions a l'animal, una cada costat del coll, que disseccionen la caròtida i l'aorta. D'aquesta forma, l'animal es dessagna durant hores fins que mor. Aquest dimarts, el TEDH ha emès una sentència que avala la prohibició d'aquestes pràctiques. En alguns escorxadors de Catalunya es fa servir un mètode que consisteix a atordir l'animal amb corrents elèctrics abans de procedir al sacrifici halal o kosher, però aquest procediment no està generalitzat a la indústria. A Bèlgica, per exemple, aquest mètode és obligatori des de 2017 i d'aquí ha sorgit aquesta polèmica. Organitzacions musulmanes i jueves belgues van denunciar davant el TEDH aquest mètode, motiu pel qual aquest dimarts el tribunal s'ha pronunciat avalant la prohibició d'aquests mètodes de sacrifici.

Mohamed El Ghaidouni ha assegurat que el debat sobre el sacrifici d'animals amb el ritual halal i kosher està totalment “obert” a Europa i ha considerat “natural” que en algun moment aquesta qüestió també s’abordi a l’Estat i a Catalunya. “Sabem que hi ha moviments que defensen el que coneixem com a benestar animal i que prohibeixen el consum de carn, sigui per atordiment o amb sacrifici”, ha comentat el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya que ha recordat que la jurisprudència islàmica estableix que els musulmans no poden consumir carn que no derivi del sacrifici pertinent, en aquest cas el halal. "Nosaltres sempre serem presents en aquest debat, per defensar aquest dret fonamental (a la llibertat religiosa) que recull la Constitució i l'Estatut", ha afirmat el representant de la comunitat islàmica.

En aquest context, ha recordat que el dret a la llibertat de culte està recollit en la Constitució i en l’Estatut de Catalunya i ha afirmat que confia que tant l’Estat com la Generalitat tindran en compte aquesta qüestió i el que suposa per a les comunitats musulmana i jueva a l’hora d’impulsar qualsevol regulació. Per altra banda, des del seu punt de vista, la solució més adequada seria l’atordiment reversible que va posar sobre la taula el tribunal europeu l'any 2020. Ha explicat que a Catalunya ja hi ha alguns escorxadors que fan servir aquesta mena de procediments, per exemple estabornint pollastres a través de corrents elèctrics.

El TJUE defensa l'ús de l'atordiment

Malgrat admetre que es tracta d'una ingerència en la llibertat de culte, el TJUE va considerar que es pot prohibir la matança pel ritual halal o kosher sempre que la mesura sigui proporcional i respongui a un objectiu d'interès general reconegut a la UE, com és el foment del benestar animal. Així, el tribunal amb seu a Luxemburg creu que l'estaborniment elèctric no letal és una mesura "proporcionada" que "respecta el contingut essencial" del dret a la llibertat de culte que recull la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!