endesa cop25

La Comissió Europea (CE) confia tenir un acord en el termini d'uns sis mesos sobre l'increment en els objectius de reducció d'emissions contaminants de la UE, per anar així "amb els deures fets" a la pròxima Cimera del Clima, la que acollirà Glasgow el 2020.

"Confio que podem fer-ho" i "em comprometo de fet a aconseguir-ho per a l'estiu, amb sort al juny," ha dit aquest dijous el vicepresident de la CE encarregat del Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, durant una roda de premsa en la Cimera del Clima (COP25) de Madrid.

"Soc molt conscient que la UE només pot tenir impacte a (la cimera de) Glasgow amb els nostres deures fets, mostrant què estem disposats a fer (en la lluita climàtica) i a quin ritme", ha anotat

Objectiu: aconseguir una economia neutra en emissions

La Comissió acaba de presentar l'anomenat Pacte Verd Europeu, el full de ruta amb què pretén accelerar la transició ecològica de la UE cap a una economia neutra en emissions de CO2 per a 2050.

El que proposa sobre això el Pacte és incrementar fins i tot "almenys" un 50% i "cap al" 55% l'objectiu de reducció d'emissions contaminants de la UE el 2030, fixat actualment en el 40%.

Perquè la futura llei climàtica, en la que es vol convertir aquest pacte, sigui recolzada pel Consell i el Parlament europeus, la Comissió vol fer una completa "avaluació d'impacte", utilitzant les "últimes evidències científiques", i veure si és possible assolir aquesta meta del 55%, segons Timmermans.

El nou objectiu de reducció no pot ser inferior al 55%

El Parlament Europeu insisteix que el nou objectiu de reducció no pot ser inferior al 55% i així ho va reiterar en la roda de premsa juntament amb Timmermans l'eurodiputat holandès Bas Eickhout, del grup dels Verds i que presideix la delegació de 16 membres de l'Eurocambra que assisteix a la COP25. Eickhout va subratllar la idoneïtat que els nous compromisos climàtics de la UE estiguin fixats abans de la cimera del proper setembre entre el bloc comunitari i la Xina, perquè serveixi d'"estímul" a altres països.

Sobre això, Timmermans va afirmar que la Xina "té voluntat real" de tirar endavant els Acords de París i que la base per a la negociació amb el gegant asiàtic passa per emfatitzar el "sentit econòmic" de la lluita climàtica.

Abans de la roda de premsa, Timmermans va celebrar un debat amb joves en el marc de la COP25 i els va demanar que siguin part dels esforços per materialitzar el Pacte Verd Europeu en mesures i accions concretes. "El meu gran desig és que vegeu al Pacte Verd com vostre", ha expressat davant d'un grup d'uns 250 joves. Sense l'activisme climàtic dels joves en els últims anys, "estic segur que no haguéssim estat capaços de presentar-lo", ha dit sobre el Pacte.

Si no s'afronta amb serietat i urgència l'escalfament global, l'augment de la temperatura del planeta superarà el límit d'1,5 graus fixat per a finals de segle i la situació del clima "estarà literalment fora de control", ha advertit Timmermans.

"No deixar ningú enrere"

Així mateix, el vicepresident de la CE va reiterar la necessitat de "no deixar ningú enrere" en la implementació del Pacte i de ser conscients que "els més vulnerables" són els que poden frenar l'adopció de mesures si no se'ls té en compte.

Més fins i tot que aquells que neguen el canvi climàtic, el vicepresident de la CE li preocupa també la inacció dels qui creuen que la lluita és "inútil" i, en aquest sentit, va animar els joves a mostrar-los que la situació encara té solució.

En línia amb el Pacte Verd, la Comissió té l'"ambició" de ser neutra en emissions pel 2030 i, per aconseguir-ho, revisarà des dels viatges dels seus membres a l'ús del paper i l'energia als seus edificis.

"Convidem a les altres institucions europees i als Estats membres (de la UE) a fer el mateix", ha animat Timmermans.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat