La Comissió Europea (CE) ha sol·licitat a Espanya que informi abans de finals de 2021 sobre el progrés del pla definitiu de recuperació de les àrees contaminades de Palomares, a Almeria, on dues aeronaus nord-americanes -una d'ella amb armament nuclear- van col·lidir en ple vol sobre la zona el 1966, el que va provocar la contaminació amb plutoni.

Així consta en un informe de la Comissió Europea elaborat després de la missió de verificació realitzada per representants d'aquest organisme europeu, que inclou una sèrie de conclusions traslladades al Govern espanyol.

"Les activitats de verificació van trobar que les instal·lacions necessàries per dur a terme un monitoratge continu dels nivells de contaminació per plutoni en l'aire, l'aigua, el terra i els productes agrícoles en l'àrea de l'accident de Palomares són adequades", diu l'informe.

En aquest sentit, el document indica que la Comissió "va comprovar que aquestes instal·lacions estan en funcionament i funcionen de manera eficient".

Així mateix, s'ha formulat una recomanació sobre la "falta de disponibilitat temporal de certes capacitats de laboratori".

Radioactivitat ambiental

Malgrat aquesta observació, les parts verificades del sistema de monitoratge de la radioactivitat ambiental en Colomars estan en "conformitat amb les disposicions establertes a l'Article 35 del Tractat Euratom", precisa la CE.

D'altra banda, l'informe recull com l'equip de verificació ha confirmat que les recomanacions de descontaminació de l'àrea afectada realitzades el 2010, no han estat "implementades".

"Els serveis de la Comissió sol·liciten amablement a les autoritats espanyoles que presentin, abans de finals de 2020, un informe de progrés sobre com s'han implementat les recomanacions de l'equip i sobre qualsevol canvi significatiu en la configuració dels sistemes de monitoratge".

 

A més, els serveis de la Comissió sol·liciten les autoritats espanyoles que informin sobre el progrés en el pla de definitiu de neteja de les àrees contaminades de Palomares abans de finals de 2021.

Sobre la base d'aquests informes, la Comissió considerarà la necessitat d'una "verificació de seguiment" a Espanya.

Tanmateix, l'equip de verificació reconeix l'"excel·lent cooperació que va rebre de totes les persones involucrades en les activitats que va realitzar durant la seva visita".