Tret de sortida a la tretzena edició del Gran Recapte d'Aliments, que enguany també aposta per les donacions digitals. El director del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, ha fet una crida per superar els 7,8 milions d'euros que es van recaptar l'any passat, una xifra "esplèndida" que amb la incorporació del format digital de les donacions va suposar un 19% més de recaptació que amb el sistema d'entrega física d'aliments.

"Per fer front al 35% de demanda que estem suportant estimem que necessitarem uns 10 milions d'euros", ha indicat. La principal novetat d'enguany és la integració del petit comerç a través d'una aplicació que permet registrar una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga.

 

Nova aplicació del petit comerç

Una de les novetats de l'edició d'enguany és la implicació del petit comerç amb una nova aplicació, dissenyada amb l'assessorament de KPMG i desenvolupada per la start-up OARO, que permet de manera molt senzilla i en només tres clics registrar una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga.  Mitjançant la tecnologia blockchain, les donacions queden registrades i es vinculen a una entitat social de la mateixa localitat o barri perquè un cop finalitzada la campanya s'adquireixin els productes d'alimentació que més es necessitin amb el saldo disponible en cada establiment. La donació no va al Banc dels Aliments, sinó que va dirigida directament a les entitats del barri i de proximitat, que tindran un crèdit obert per l'import de les donacions.

El tret de sortida d'aquesta edició s'ha fet des del Mercat de Sants i ha comptat amb la presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, Roser Brutau; el vicepresident Jordi Puigneró; la consellera de Drets Socials, Violant Cervera; i la regidora de Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín. També hi han estat presents representants del Mercat de Sants i de les entitats socials Canpedró i el Gra de Blat. 

El vicepresident Puigneró, també conseller de Polítiques Digitals, ha assegurat que la tecnologia pot ser "una gran aliada" de projectes solidaris com el Gran Recapte. En aquest sentit, ha valorat la transformació digital que s'ha accelerat amb la pandèmia i ha desitjat que la iniciativa sigui un èxit.

Trets d esortida al Gran Recapte ACNTret de sortida al Gran Recapte d'Aliments a Barcelona / ACN

Donacions pel web

A banda de les donacions en mercats i comerç de proximitat a través d'aquesta app, també es poden fer donacions a través del web del Gran Recapte fins a l'11 de desembre o bé fer-ho via donacions monetàries en caixes de supermercat fins al 27 de novembre. A més, també es pot fer via bizum o en compres en línia en pàgines web de diferents cadenes de distribució d'aliments.

A Catalunya hi ha 250.000 persones necessitades dels bancs dels Aliments, que han percebut un 35% d'augment de sol·licituds. "No podem tancar els ulls ni fer-nos els sords davant d'aquesta situació d'alarma", ha advertit Roser Brutau, que ha valorat la tasca dels voluntaris i l'aliança amb mercats i botigues.

 

Imatge principal, el conseller Puigneró fa una donació al Gran recapte / ACN