Ser astronauta és complicat, però no impossible. Per a aconseguir-ho, el que és imprescindible en primer lloc és saber quins són els requeriments de la NASA o de la Agència Espacial Europea

Entrar a formar part de la plantilla d'astronautes d'aquestes agències es pot fer per dues vies, sent pilot o especialista. Per ocupar les dues posicions cal tenir el títol d'enginyer, així com una carrera universitària de física, biologia, química o similars. L'expedient acadèmic o l'experiència són fonamentals per al procés de selecció, i molts astronautes són Doctors.

Altres condicions passen per superar un test físic, tal com s'explica en la pàgina web oficial de la NASA, en el qual la pressió arterial no pot superar els 14 cm de Hg i la visió ha de ser 20/20 sense correcció.  L'altura dels candidats ha de ser entre els 1,49 metres i 1,93 metres, i l'edat entre els 27 i els 37 anys. A els astronautes pilots, a més, se'ls demanen 1.000 hores acumulades de vol en avions de reacció. ​

ser astronauta NASA 2

A més, l'agència espacial demana que els candidats tinguin habilitats de lideratge, feina en equip i bona comunicació. També se'ls demana coneixement sobre els sistemes que s'utilitzen a l'Estació Espacial Internacional, així com sobre vehicles i programes espacials. La robòtica i l'idioma rus també són un plus, ja que són el que més s'utilitza en el sector. 

Selecció dels candidats

Les postulacions per ser astronautes les rep la NASA, que en fa les primeres avaluacions descartant a tots els que no compleixen els requisits bàsics. En una segona fase, analitza de nou les sol·licituds i selecciona les més destacades. 

Aquestes s'envien a l'Oficina d'Astronautes del Johnson Space Center de la ciutat de Huston, a Texas, on es passa per un tercer filtre detingudament en un procés que pot allargar-se fins a dos anys. Aquest inclou múltiples exàmens i proves.

ser astronauta NASA 3

L'any 2016 la junta de selecció d’astronautes de la NASA va revisar un rècord de 18.300 sol·licituds. El consell va entrevistar 120 dels candidats més qualificats i d'aquests,  aproximadament la meitat van ser convidats a la segona volta. Un cop seleccionats els astronautes finals, aquests van fer una formació de dos anys.

Amb els plans de la NASA per al futur de l’exploració, els nous astronautes viatjaran més lluny que mai en les missions lunars i poden ser els primers en arribar a Mart.