Diversos investigadors del Departament de Geodinàmica de la Universitat de Granada (UGR) i de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra Investigadors (IACT) estan buscant noves dades sobre com es va separar l'Antàrtida de l'Amèrica del Sud fa 35 milions d'anys, en el marc d'una expedició en territori antàrtic a bord del vaixell d'investigació oceanogràfica Hespèrides. Els investigadors de la institució acadèmica i de l'institut mixt de l'UGR i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han partit des d'Ushuaia (Argentina) a bord d'aquest vaixell.

Expedició de l'UGR a l'Antàrtida Europa press

Expedició de l'UGR en l'Antàrtida / Europa Press

Segons ha informat l'UGR en una nota de premsa, després de recolzar a les bases espanyoles a l'Antàrtida (la Joan Carles I en la Isla Livingston i la Gabriel de Castella a l'Illa Decepció), els científics començaran amb una campanya de geologia marina, denominada Powell 2020.

El seu objectiu principal és "identificar les edats dels principals esdeveniments i processos, tant tectònics, oceanogràfics com climàtics, que van conduir a la separació de l'Antàrtida d'Amèrica del Sud fa uns 35 milions d'anys".

La formació del Pas del Drake entre ambdós continents va permetre que s'establís el Corrent Circumpolar Antàrtic (CCA), el qual flueix al voltant de l'Antàrtida i que connecta tots els oceans meridionals.

Conèixer com es va establir i quin és la seva relació amb l'evolució climàtica global i els casquets de gel Antàrtics és fonamental per entendre el clima del present. En efecte, la CCA juga "un paper molt important" en el clima de la Terra, mitjançant la distribució de la calor, nutrients, sal i carboni, així com en "l'intercanvi de gasos entre l'atmosfera i l'oceà".

ushuaia unsplash

Ushuaia / Unsplash

Com ho faran?

Durant la campanya Powell 2020, els investigadors de l'UGR realitzaran estudis geofísics per analitzar l'estructura de l'escorça terrestre i dels processos tectònics que van portar a aquestes estructures, i estudis geològics, que ajuden l'estudi de condicions ambientals i climàtiques del passat, en particular entre 35 i 17 milions d'anys. En concret, els investigadors de l'UGR estudiaran la Conca Powell i el microcontinent de les Orcades del Sud.

La campanya Powell 2020 compta amb la participació de 22 investigadors de l'UGR, de l'IACT, de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) i altres institucions espanyoles, com la Universitat de Salamanca, i l'Institut Hidrogràfic de la Marina, i estrangeres, com les universitats Stanford i Colgate dels Estats Units, o la Royal Holloway de Londres, al Regne Unit.

Ushuaia unsplash

Ushuaia / Unsplash

La campanya està codirigida per Carlota Escutia (IACT) i Fernando Bohoyo (IGME). D'aquí a unes setmanes, a començaments de febrer de 2020, serà el torn d'un altre grup de l'UGR liderat per Javier Almendros, investigador de l'Institut Andalús de Geofísica. Llavors, un total de 23 investigadors de diferents centres i nacionalitats s'embarcaran en l'Hespèrides per investigar els volcans submarins de l'Estret de Bransfield, en el marc del projecte Bravoseis.

A més, des del 20 de desembre dos membres de l'Institut Andalús de Geofísica (Alejandro Moreno i Joan Parera) també estan duent a terme el seguiment de l'activitat sisme-volcànica de l'illa Decepció, una tasca que resulta fonamental per a la seguretat i el correcte funcionament de la base antàrtica espanyola Gabriel de Castella.