Perplexa, atònita i en la incertesa es va quedar una gran part de Colòmbia amb el sorprenent resultat del plebiscit per la pau. Va guanyar el 'no' quan totes les enquestes i tots els analistes polítics del país donaven per assegurat el triomf del 'sí'. La votació va deixar clar que el conflicte amb les FARC és dur de matar i que Colòmbia està dividida en dos.

Notable abstenció

Per una diferència de 53.894 vots va triomfar el 'no' als acords de pau que el Govern de Juan Manuel Santos va firmar amb els guerrillers de les FARC dilluns passat a Cartagena. El 'no' va obtenir 6.431.376 vots (50,2%) per 6.377.482 (49,7%) en un plebiscit en què l'abstenció va arribar al 63%, una trista notícia perquè el que es votava era de summa importància, encara que a la costa del Carib els efectes de l'huracà Matthew van obligar molts ciutadans a quedar-se a les seves cases.

Una anàlisi simplista podria dir que els colombians van dir 'no' a la pau o que no perdonen els delictes comesos per les FARC, o que prefereixen viure en guerra abans que veure el grup guerriller penjant les armes.

Pau, però a un altre preu

Una anàlisi profunda i probablement més exacta, tanmateix, diria que tots els colombians volen el final del conflicte bèl·lic, però una part de Colòmbia, la majoria dels que van votar ahir 'no', vol la pau però no al preu pactat pel seu actual president.

Els resultats reflecteixen una clara derrota del Govern i segurament molts observadors mundials entendran que el triomf del 'no' significa el fracàs de Juan Manuel Santos, que va utilitzar tots els mitjans al seu abast per obtenir el 'sí'.

Cimera per un pacte nacional

Però Santos està pel que està: "No em rendiré", va dir el president, que immediatament va convocar per avui totes les forces polítiques per buscar "punts de trobada" que marquin el camí d'obtenir la pau amb la guerrilla. Alhora, Santos va enviar una comissió a l'Havana per estudiar amb els líders de les FARC el nou escenari que es presenta davant de la negativa del poble als acords pactats.

Els líders partidaris del 'no', l'expresident Álvaro Uribe i l'exvicepresident Francisco Santos, van estendre les seves mans tant al president com a tots els votants del 'sí' i a les FARC per renegociar els acords.

Irremeiablement Juan Manuel Santos haurà de veure's les cares amb Uribe i els dos hauran de fixar noves bases en l'intent d'aconseguir la pau desitjada. Els dos van passar d'íntims amics, que van treballar junts, que van combatre els guerrillers quan Uribe va ser president i Santos ministre de Defensa, a una enemistat profunda. El país, no obstant això, urgeix que s'entenguin perquè és l'única sortida que s'obre al conflicte. Un pacte de conciliació nacional, si veritablement volen construir una nova Colòmbia.

En el seu discurs Santos va garantir que el cessament al foc amb les FARC pactat seguirà vigent, va assegurar que perseverarà en la seva lluita per la pau i es va comprometre a reunir-se amb els partidaris del 'no'.

La paraula de les FARC

Rodrigo Londoño, àlies Timochenko, també va llançar un missatge esperançador per als colombians, molts dels quals van pensar que la guerrilla entendria el triomf del 'no' com una preferència per seguir en guerra amb ells: "Les FARC mantenen la seva voluntat de pau i reiteren la seva disposició d'utilitzar només la paraula com a arma de construcció cap al futur. El poble colombià que somia amb la pau, que compti amb nosaltres", va dir després de conèixer el resultat des de l'Havana.

Timochenko va ser crític amb els líders del 'no': "Les Forces Armades de Colòmbia, exèrcit del poble, FARC-EP, lamenten profundament que el poder destructiu dels que sembren odi i rancor hagi influït en l'opinió de la població colombiana. Amb el resultat d'avui sabem que el nostre repte com a moviment polític és encara més gran i ens requereix més forts per construir la pau estable i duradora".

La victòria del 'no' porta als colombians a la incertesa. Possiblement el Centre Democràtic, el partit d'Uribe, intentarà allargar el triomf d'ahir fins a les eleccions presidencials del 2018, i proposarà canvis en els acords que difícilment acceptaran les FARC. Uribe ha obert la porta a un pacte nacional, però això també té un preu.

En el fons quedaran aquests crits de joves partidaris del 'sí' donant suport i convidant a Santos a seguir lluitant: "Ni un pas enrere, volem la pau".