En una roda de premsa convocada davant la seu nacional del PSC, els col·lectius LGBTI han anunciat manifestacions en diversos punts del país per exigir l'aprovació de la Llei Trans i denunciar "la campanya d'odi transfòbica que el PSC i altres partits estan duent a terme" contra el col·lectiu.

Les manifestacions es duran a terme a Barcelona, Lleida, Reus, Sort, Badalona, Manresa i Vic el proper 31 de març, amb motiu del Dia Internacional per la Visibilització Trans.

Denuncien la transfòbia del PSOE

D'ençà que la Llei Trans va guanyar visibilitat mediàtica, els col·lectius trans han rebut atacs transfòbics per part d'alguns sectors del feminisme, i fins i tot pel mateix col·lectiu LGBTI. De fet, ahir mateix Lidia Falcón i Alicia Rubio del Partit Feminista van assistir a un acte contra la llei en conjunt amb HazteOír, l'organització ultraconservadora, catòlica i d'extrema dreta.

 

autobus hazteoir transfobia europapressEl famós autobús trànsfob de l'organització HazteOír / Europa Press

Les organitzacions Crida LGBTI, Colors de Ponent, H2O, Voliaina, Tornem-hi, SinVergüenza i Torredembarra LGBTI han anunciat les concentracions en una roda de premsa convocada davant de la seu nacional del PSC, situada al barri del Poblenou de Barcelona.

Durant l'acte, les activistes han criticat la "campanya mediàtica i política d'assetjament, injúries i fal·làcies per part de diversos sectors polítics, tant de l'extrema dreta com de suposades esquerres," referint-se al posicionament de la vicepresidenta primera Carmen Calvo, que va signar un comunicat del PSOE on deixaven caure la seva postura en contra de la llei i acusaven als "activistes queer" de voler "esborrar les dones". 

 

 

Entre altres mesures, les activistes demanen a PSOE i Podemos que aixequin el veto contra la Llei Trans. La portaveu, Àuria Soriano, ha exigit “una llei que no ens faci esperar dos anys per tal d’acceptar-nos, que no ens faci declarar-nos malalts per tal d’accedir als nostres drets”.

La lluita per la Llei Trans

L'esborrany de la Llei Trans va ser finalment registrat la setmana passada per activistes trans amb el suport de partits com ERC, Junts i la CUP. Entre altres coses, aquesta proposició planteja l'eliminació dels requeriments actuals per poder canviar el sexe tal com apareix en els documents legals, és a dir: ser major d'edat, ser diagnosticat amb 'disfòria de gènere' i haver rebut almenys dos anys de tractament hormonal (exposant-se a ser estèrils).

 

Mar Cambrollé llei trans efe

Activistes pels drets trans davant del Congrés abans de presentar la proposició de llei / Efe 

Com a alternativa, la Llei Trans proposa l'adopció de 'l'autodeterminació de gènere' en el sistema legal espanyol, un concepte adoptat per altres països i avalat pels principals òrgans europeus i el dret internacional.

Crucialment, ni PSOE ni Unidas Podemos van signar la proposició, evidenciant el xoc d'ideologies entre els grups que formen la coalició del govern espanyol. El corrent de feminisme del PSOE simpatitza amb les TERF (Feministes Radicals Trans-Excloents), que creuen que les persones trans amenacen la lluita feminista. Això topa amb la ideologia de Podemos, encara que un miler de militants també van mostrar indignació per la llei en un comunicat conjunt.

Malgrat ser inicialment impulsada i redactada pel Ministeri d'Igualtat, liderat per Irene Montero, l'agrupació lila va abandonar el vaixell de la lluita pels drets trans enmig de la crispació amb el PSOE i dins del seu mateix partit.

 

Foto principal: manifestació LGBTI / Crida LGBTI