Pintaven bastos per Ada Colau i així ha estat. L’alcaldessa de Barcelona ha fracassat en l’intent d’unir el tramvia per la Diagonal. Colau no ha estat capaç de sumar els suports necessaris per tirar endavant un dels seus projectes estrelles. De res li ha servit la pressió que ha exercit sobre Esquerra Republicana durant les últimes setmanes per aconseguir el vot favorable dels cinc regidors d’ERC. Els republicans s’han mantingut ferms en la seva postura i tal com havien anunciat han votat 'no' al protocol del tramvia. 

"L'engany del tramvia", segons ERC

El grup municipal que lidera Alfred Bosch ha reafimat que el model de gestió i explotació del tramvia ha de ser 100% públic i que el que proposa el govern d'Ada Colau és "un engany" que només enriquirà "un operador privat". "Si estiguessin a l'oposició posarien el crit al cel", li ha etzibat el regidor republicà Jordi Coronas. Per Esquerra, el protocol que Colau ha portat al ple -"l'acord polític de mínims" en paraules dels comuns- és només "una foto". 

Colau seguirà lluitant pel tramvia

La postura dels republicans ha enervat l'alcaldessa de Barcelona: "S'equivoquen molt", els ha dit. "Aquest no és el tramvía de la Colau, és el tramvia dels barris més vulnerables, de les entitats que fa anys que demanen la connexió de la infraestructura, de les universitats", ha explicat Colau, que tot i perdre la votació -només ha comptat amb el suport del PSC i el regidor no adscrit- ha assegurat que seguirà defensant el tramvia: "Ens esforçarem per complir el nostre programa", ha dit. 

La tensió entre comuns i republicans ha estat més que palpable i ha anat 'in crescendo' a mesura que avançava la sessió. El govern ha acusat ERC de portar "tres anys bloquejant el projecte" i ha criticat que fos el regidor Jordi Coronas i no Alfred Bosch qui defensés el posicionament: "Un alcaldable no es pot amagar en aquesta qüestió", li ha retret la regidora Janet Sanz. 

Des de les files d'ERC, Coronas ha respos que estan tips de retrets: "Quants més insults ens han de llençar? 100? 200? 400? És una demostració patètica de fer política", ha dit. Els republicans també han criticat "la fustigació que ha patit ERC" amb "la campanyeta" del tramvia. 

Tots en contra menys PSC i el regidor no adscrit

Tots els grups municipals han votat en contra de la iniciativa excepte el PSC i el regidor no adscrit. 

El PDeCAT ha reclamat a Colau que “deixi de gastar els diners dels barcelonins amb el tramvia”, que “passi pantalla” i que “intenti governar l’any que li queda”

Des del Partit dels Socialistes Jaume Collboni ha lamentat que el tramvia “quedi en via morta” i ha retret als partits que el què s’ha vist durant la sessió “és el pitjor del populisme”.

Per a la portaveu de Ciutadans Carina Mejías el vot negatiu del seu partit no és “un ‘no’ al tramvia” és un ‘no’ a “aquest tramvia”. “S’equivoca quan planteja la qüestió com una guerra entre els que volen transport públic i els que volen el cotxe”.

Des del Partit Popular, Alberto Ferández Díaz ha estat taxatiu: “Aquest ple és el del multifracàs”, ha dit.