Torna un clàssic de l'estiu. Després de vint anys en funcionament, TripAdvisor encara veta el català a la seva secció de comentaris. Ni a la pàgina web, ni a l'aplicació... les opinions en català estan censurades a tota la plataforma.

Un usuari mallorquí ha difós la resposta que ha rebut de la companyia després d'haver deixat una ressenya en la seva llengua pròpia: "Necessitem que realitzis alguns canvis i tornis a enviar la teva opinió perquè s'ajusti a les nostres directrius. Hem observat que la teva opinió (...) infringeix les nostres directrius sobre idiomes". El missatge de TripAdvisor estava, òbviament, en castellà.

Tripadvisor captura pantalla comentarios catalan censura

El missatge que envia TripAdvisor als usuaris que escriuen en català / ElNacional.cat

Després que un usuari publiqui un comentari en català o en qualsevol altra llengua que infringeixi les "directrius sobre idiomes", la plataforma sol·licita que reescrigui l'opinió en alguna de les llengües permeses. Moltes d'elles, amb una quantitat menor de parlants que el català, que el parlen uns deu milions de persones.

L'hebreu (cinc milions de parlants), l'eslovac (sis milions), el danès (sis milions), el suec (deu milions), el finès (cinc milions) i el noruec (cinc milions) són les llengües que tenen menys persones que el parlen, però que gaudeixen de més drets a TripAdvisor que el català.

El dret a escriure en català

El millor de tot plegat és que sembla que la plataforma es vana d'aquesta actitud: "Creiem en el dret a escriure", diuen a l'encapçalament del correu electrònic. Tal vegada sí, però no creuen en el dret d'escriure en llengua catalana.

Cada estiu és la mateixa història. TripAdvisor, després de vint anys en funcionament, encara no ha posat solució a aquesta discriminació lingüística. Per exemple, el 2018 la plataforma va rebre milers de queixes per la censura dels comentaris en català. Davant aquesta situació, Plataforma per la Llengua va posar en marxa una petició per signar un pla de xoc de "mesures contra les discriminacions i la impunitat i reclamar als governs que les apliquin per posar fi a aquesta situació". Desgraciadament, veiem com tres anys més tard no s'ha aconseguit avançar en aquest cas concret.

Defensar la llengua

Per fer front a aquesta mena de discriminacions, de vegades el millor que es pot fer de manera individual és apostar per aquelles empreses que sí que tenen alguna mena de compromís amb la llengua. De fet, Plataforma per la Llengua va publicar una llista d'establiments de restauració segons el seu respecte a la llengua.

Si bé la situació del català és delicada, aquest mes d'agost com a mínim s'ha fet una petita passa per la seva defensa. I és que finalment el Ministeri d'Educació espanyol ha decidit no forçar la presència del castellà a les aules catalanes, que amenaçava seriosament el futur de la llengua.

 

Imatge principal: Una captura de pantalla de la web de TripAdvisor / El Nacional