endesa cop25

La Cimera del Clima de Nacions Unides arriba aquest dimecres a la seva desena jornada, amb els equips negociadors intensificant esforços, quan amb prou feines queden tres dies per a la clausura de la reunió, prevista pel dia 13, i amb l'anunci d'una nova compareixença de la jove activista sueca Greta Thunberg.

Un dia després de la inauguració del "segment d'alt nivell", en la qual va intervenir el cantant i compositor espanyol Alejandro Sanz, ministres i caps de les gairebé 200 delegacions presents continuaran les seves intervencions davant del ple de la COP, en la qual destaquen les bones intencions, que contrasten amb els lents avenços dels delegats.

Una llista que arrencarà aquest dimecres amb el ministre de medi ambient de Portugal, Joao Pedro Matos Fernández, i conclourà amb el director general de Ministeri d'Adaptació al Canvi Climàtic, Meteorologia i Geoperills, Energia, Medi Ambient i Gestió de Desastres de Vanuatu, Esline Garaebiti Bule.

Per agilitar les negociacions, que avancen a batzegades -com ja és habitual en els vint-i-cinc anys de les cimeres-, la Presidència xilena de la COP25 va nomenar aquest dimarts a diversos ministres, entre ells l'espanyola Teresa Ribera, com a "facilitadors". Potser per això, un dels temes de la jornada serà la "resiliència", al que s'afegeixen biodiversitat i economia circular, ambdós elements clau en la lluita contra la crisi climàtica.

També per al lideratge i en la COP25 de Madrid es preveu que es faci ressò de presentació a Brussel·les del nou acord verd de la Unió Europea, el pla de la UE per assolir la neutralitat climàtica de carboni el 2050.

El Pacte Verd Europeu que donarà a conèixer aquest dimecres a Brussel·les la nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, proposa convertir la UE en el primer continent neutre en emissions de carboni el 2050 i elevar del 40% al 55% la seva meta de reducció d'emissions per a 2030 respecte al nivell de 1990.

En paral·lel, a la COP es parlarà de bioenergia, aigua i fustes tropicals, però també de digitalització i canvi climàtic, desinformació, notícies falses i negacionisme del mateix canvi climàtic a més del finançament de les energies renovables.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat