🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.


Durant la cimera pel clima COP28, que s'està celebrant a Dubai, el secretari executiu de Canvi Climàtic de l'ONU, Simon Stiell, ha presentat l'informe "Deu Noves Reflexions en Ciència Climàtica". El document destaca la imminent inevitabilitat de superar el límit de 1,5 graus d'escalfament global establert en l'Acord de París, subratllant els riscos i la incertesa que això comporta. L'estudi, resultat de la col·laboració entre Future Earth, The Earth League i World Climate Research Programme, assenyala la necessitat urgent d'una eliminació ràpida i gestionada dels combustibles fòssils. Encara que es destaca la importància de mantenir-se per sota dels 1,5 graus, els autors alerten que això s'està tornant "ràpidament inevitable", evidenciant la urgència de prendre mesures radicals.

Amb la participació de 67 investigadors de 24 països, l'informe ofereix 10 missatges clau per a les negociacions de la COP28 i la implementació de polítiques climàtiques. Entre les 10 conclusions, destaca la necessitat d'una sortida ràpida i gestionada de la dependència dels combustibles fòssils per complir amb els objectius de l'Acord de París. Marcos Fernández, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de Catalunya (CREAF), adverteix sobre la incertesa en la capacitat dels ecosistemes per absorbir carboni en el futur. Destaca la importància de solucions basades en la naturalesa, com la restauració de boscos tropicals i aiguamolls, per a augmentar els embornals de carboni i compensar emissions difícils d'eliminar.

Fernández explica, en un comunicat del CREAF, que "històricament, en el balanç global del carboni atmosfèric, els ecosistemes terrestres han absorbit al voltant d'un 30% i els oceans un 25%, però és molt possible que absorbeixin menys carboni del que es preveu en el futur", per exemple, pel canvi en el règim d'incendis. En aquest sentit, indica que els esforços dirigits a reduir emissions mitjançant solucions basades en la naturalesa han de ser una prioritat immediata, especialment perquè serveixen per augmentar els nivells de carboni complementaris i ajuden a compensar emissions difícils d'eliminar. Un exemple d'aquestes solucions seria restaurar boscos tropicals o torberes i aiguamolls.

L'informe també ressalta la urgència de millorar les estratègies d'adaptació al clima, especialment aquelles que abordin fenòmens extrems simultanis i interconnectats, garantint la resiliència dels més vulnerables. Adverteix sobre l'acceleració de la pèrdua de glaceres i la mobilitat humana en àrees exposades a riscos climàtics. Johan Rockström, director de l'Institut de Recerca de l'Impacte Climàtic de Potsdam, subratlla la importància de la COP28 com el moment crucial per la mitigació de combustibles fòssils. Proposa que carbó, petroli i gas passin d'augmentar un 1% a l'any a disminuir globalment almenys un 5% a l'any, destacant la necessitat de prendre seriosament l'eliminació progressiva d'aquests recursos.

Les 10 conclusions de l'estudi presentades a la COP28

  1. Superar els 1,5 °C està esdevenint inevitable de manera accelerada
  2. Sortida ràpida i gestionada de la dependència als combustibles fòssils
  3. Eliminar CO₂ amb solucions basades en la natura
  4. El risc de dependre dels embornals naturals de carboni
  5. Governança conjunta de les crisis del clima i la biodiversitat
  6. Amplificació dels riscos climàtics
  7. Acceleració de la pèrdua de les glaceres
  8. Augmenta la immobilitat humana en àrees exposades a riscos climàtics
  9. Fer més operativa la justícia per permetre una adaptació climàtica més efectiva
  10. Reformar els sistemes alimentaris contribueix a una acció climàtica justa